x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintă, pusă la zid că nu are soț

Președintă, pusă la zid că nu are soț

de Şerban Mihăilă    |    27 Mai 2016   •   10:21
Președintă, pusă la zid că nu are soț
Sursa foto: RITCHIE B. TONGO/EPA

La mai puțin de o săptămână de la inaugurarea mandatului său, Tsai Ing-wen, prima femeie președinte din istoria Taiwan-ului, a fost pusă la zid de un oficial militar chinez, care i-a contestat calitățile de lider pentru că este nemăritată.

„Ca femeie politician nemăritată, ea nu are încărcătura emoțională a dragostei, constrângerea unei familii și nici grija pentru copii. Stilul și tactica ei în politică sunt deseori emoționale, personalizate și extreme”, a scris generalul-maior Wang Weixing, de la Academia de Științe Mili-tare din Beijing, pe site-ul publicației „International Herald Leader”, ziar deținut de agenția de știri Xinhua, controlată de stat. „Nu o inte-resează prea mult direcțiile strategiilor politice, fiind preocupată de detalii. În consecință, ea trasează obiec-tive politice pe o perioadă scurtă și nu ia în calcul obiective pe termen lung”, a adăugat generalul, în postarea ștearsă ulterior de pe toate serverele din China. Autoritățile de la Beijing sunt extrem de nemulțumite de poziția pro-independență adoptată de Tsai și nu și-au ascuns indignarea că, în discursul ei prezidențial inaugural, a omis sintagma „O singură Chină”. Beijingul consideră încă Taiwanul o regiune autonomă care face parte din China și, după opinia liderilor comuniști, Tsai Ing-wen pare să fi uitat acest lucru.

Proteste și ironii

Într-un moment în care Partidul Comunist chinez încearcă să-și facă aliați de cealaltă parte a strâmtorii Taiwan, comentariile generalului au declanșat un val de proteste și ironii, atât în China, cât și în cancelariile occidentale. „Asta înseamnă că veți fi de acord cu independența Taiwanului dacă Tsai se mărită?”, a întrebat un om politic taiwanez, într-un mesaj pentru liderii comuniști chinezi.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri cu Taiwanul i-a cerut președintei Tsai Ing-wen să-și clarifice intențiile în privința relațiilor cu China.

×