x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Prietenii îmi ţineau capul, ca să nu îmi iasă creierul”. A fentat moartea la Meribel, în aceeaşi zi în care Schumacher pleca de pe pârtia de schi în comă

“Prietenii îmi ţineau capul, ca să nu îmi iasă creierul”. A fentat moartea la Meribel, în aceeaşi zi în care Schumacher pleca de pe pârtia de schi în comă

de Istvan Deak    |    10 Ian 2014   •   23:18
“Prietenii îmi ţineau capul, ca să nu îmi iasă creierul”. A fentat moartea la Meribel, în aceeaşi zi în care Schumacher pleca de pe pârtia de schi în comă

Două incidente aproape identice, două destine aparent diferite. În aceeaşi zi, pe aceeaşi pistă din Meribel, Franţa, într-un mod similar cu cel al campionului de Formula 1 Mihael Schumacher, pilotul de elicopter Morten Hauerbach a fentat moartea. Condiţiile accidentului sunt aproape identice. Morten se aventurează într-o zonă stâncoasă, neamenajată, de la marginea pistei, se dezechilibrează şi se loveşte cu capul de o stâncă. Diferenţa faţă de accidentul lui Schumacher este că Morten Hauerbach nu purta cască. Bărbatul a fost internat în aceeaşi zi în spitalul universitar din Grenoble.

“Ar trebui să fiu mort!”
“Practic, ar trebui să fiu mort. Medicii au admis de mai multe ori că este o minune că am supravieţuit. Nu am avut viteză. Nici nu mi-am propus, doar mă gândeam că sunt stăpân pe situaţie. Craniul mi s-a despicat în trei locuri. Mi-am fracturat vertebrele cervicale. O bucată din craniu pur şi simplu a zburat în momentul impactului. Prietenii mi-au ţinut capul cu ambele mâini, timp de 40 de minute, până a ajuns elicopterul, ca să nu îmi iasă creierul”, a declarat danezul pentru cotidianul Ekstra Bladet, citat de tabloidul german Bild.

Medicii au reuşit să-i “lege” capul
Cu 50 de copci, medicii au reuşit să îi “lege” capul. “De două ori am intrat în comă. Prima dată când m-am trezit mi-am dus instinctiv mâna la cap şi am nimerit direct în gaură. Groaznic. Apoi mi s-a răcit artificial corpul, am intrat în comă, aşteptând vindecarea creierului. Ce a urmat este noroc curat”, adaugă Hauerbach, care este de 12 zile coleg de spital, chiar de etaj, cu Schumacher.  Joi dimineaţă, pilotul danez a fost operat pentru cincea dată.

Dosarul medical al lui Schumacher a fost blocat
Conform unor surse medicale din Grenoble, citate de Bild, aproximativ 1.600 de cadre medicale ale spitalului au avut acces la dosarul medical al lui Michael Schumacher prin intermediul unui cont comun. Conducerea spitalului a notificat în scris de două ori personalului medical să nu mai acceseze dosarul. “Se pare că este necesar să vă reamintim că deschiderea dosarului medical este permisă doar medicilor care se ocupă de caz”, se arată în notificare. Vineri dimineaţă, conducerea spitalului a decis blocarea dosarului. “Mulţi s-au logat doar ca să vadă filmele cu craniul lui Schumacher”, a explicat un cadru medical.

Nu e unanimitate în lumea medicală
Michael Schumacher este menţinut încă în comă artificială la Grenoble. Dar lumea medicală nu este unanimă în privinţa tratamentului administrat fostului campion mondial de F1, scrie cotidianul Le Matin.
Centrul spitalicesc universitar de la Grenoble a ales în mod voluntar să nu mai furnizeze detalii despre tratamentul medical acordat lui Michael Schumacher.
Acesta este menţinut în comă la aproape două săptămâni de la accidentul căruia i-a căzut victimă la Meribel.

Nu există linii directoare
Unii neurochirurgi şi alţi traumatologi, interesaţi de acest caz, nu înţeleg această decizie. Este şi cazul lui Frederic Rossi.
“Nu există linii directoare standard în cazul chirurgiei, nici procedură sistematică în privinţa căreia comunitatea ştiinţitifică să fie unanimă”, a subliniat Frederic Rossi, neurochirurg la spitalul cantonal din Aarau, pentru jurnalul german Tages-Anzeiger.

A fost cea mai bună metodă?
Michael Schumacher, care are 45 de ani, a suportat deja două intervenţii chirurgicale. Dar a fost aceasta cea mai bună metodă? Potrivit unui studiu realizat în Australia în 2011, o intervenţie chirurgicală cu implantarea unei sonde poate prejudicia starea sănătăţii unui pacient.
“Lista complicaţiilor este potenţial lungă”, continuă Frederic Rossi, care a analizat mai multe cazuri de traumatisme cranio-cerebrale.
Dacă Michael Schumacher supravieţuieşte până duminică şi reuşeşte să iasă din coma în care îl menţin medicii, şansele sale de supravieţuire vor fi mari.

×
Subiecte în articol: accident schumacher