x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest masiv la Budapesta împotriva proiectului privind introducerea unei taxe pe internet

Protest masiv la Budapesta împotriva proiectului privind introducerea unei taxe pe internet

29 Oct 2014   •   17:40
Protest masiv la Budapesta împotriva proiectului privind introducerea unei taxe pe internet

Câteva zeci de mii de persoane, chiar peste 100.000, potrivit unor surse, au manifestat marţi seară la Budapesta contra proiectului privind introducerea unei taxe pe internet. ''Nu vom permite asta!'', au scandat demonstranţii, reuniţi pe străzile capitalei ungare pentru a doua oară în ultimele trei zile, în pofida temperaturii extrem de scăzute. Manifestaţii au avut loc şi în alte opt oraşe ungare, iar un marş a fost anunţat în faţa ambasadei Ungariei la Varşovia.

Proiectul propus de guvernul condus de Viktor Orban prevede reţinerea a 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari. Opozanţii estimează că taxa va restrânge criticile împotriva Guvernului Orban - adesea acuzat de autoritarism - care sunt exprimate în special în presa online. Ei denunţă, de asemenea, efectele sale negative asupra micilor întreprinzători şi a accesului la informaţie şi la educaţie în regiunile sărace.

Comisia Europeană a criticat dur acest proiect, opozanţii ungari apreciind că măsura va restrânge dreptul la liberă informare şi exprimare.
Apropiaţi ai premierului conservator ungar Viktor Orban au denunţat marţi prezenţa unui diplomat american la manifestaţia organizată la Budapesta duminică seara. Însărcinatul cu afaceri André Goodfriend, diplomatul american cu rangul cel mai înalt în funcţie în Ungaria, “este un agent al CIA devenit agent provocator”, a scris marţi pe Facebook deputatul european Tamas Deutsch, membru al partidului la putere Fidesz.

Polemica survine în contextul în care relaţiile dintre SUA şi aliatul lor, membru al UE şi NATO, sunt în curs de deteriorare. În septembrie, preşedintele SUA, Barack Obama, a citat Ungaria printre ţările în care există “o ameninţare împotriva societăţii civile” şi Administraţia de la Washington a declarat recent indezirabili în SUA şase înalţi responsabili suspectaţi de corupţie.

SUA nu au criticat până în prezent proiectul de taxă pe internet, care a provocat în schimb o reacţie dură din partea Comisiei Europene. Goodfriend a fost fotografiat duminică în timp ce se afla la manifestaţia la care au participat cel puţin 10.000 de persoane care au considerat că proiectul reprezintă o încălcare a libertăţii.

“Goodfriend, eşti indezirabil în Ungaria”, a afirmat marţi Zsolt Bayer, un ziarist cofondator al partidului Fidesz (de guvernământ), şi el un apropiat al lui Viktor Orban.

Conducerea Administraţiei naţionale ungare pentru taxe şi vămi (NAV) au respins miercuri ca inacceptabile şi nefondate acuzaţiile de corupţie care circulă în ultima vreme la adresa unor membri ai săi, relatează agenţia ungară de presă MTI, preluată de Agerpres.

Această luare de poziţie survine după ce în ultimele săptămâni media ungare i-au indicat pe mai mulţi înalţi responsabili ai NAV, inclusiv pe preşedintele instituţiei, ca având legătură cu interdicţia de intrare în SUA impusă împotriva a şase cetăţeni ai Ungariei.

Este inacceptabil ca remarci şi sugestii lipsite de orice fundament să fie interpretate de unii ca fapte concrete şi folosite pentru a submina activitatea NAV şi a-i distruge reputaţia, se subliniază într-o declaraţie făcută publică de autoritate. NAV argumentează în continuare că reprezintă una din instituţiile cheie în combaterea criminalităţii şi corupţiei şi nu sunt adevărate afirmaţiile că în Ungaria taxa pe valoarea adăugată poate fi fraudată fără consecinţe penale.

În ultimii ani NAV a desfăşurat cu succes audituri şi au fost lansate proceduri penale în legătură cu o serie de cazuri de fraudă legate de TVA. În momentul de faţă anchetele continuă, rezultatele fiind favorabile chiar şi în comparaţie cu situaţia din Uniunea Europeană (UE), insistă administraţia.

Semnatarii se angajează să continue să facă publice informaţii cu privire la societăţile care creează pagube statului şi contribuabililor şi îşi exprimă încrederea că presa va relata nu doar despre acuzaţii nejustificate la adresa NAV, ci şi despre succesele înregistrate de instituţie în lupta sa împotriva economiei subterane.

Washingtonul a anunţat recent că şase înalţi responsabili ungari, suspectaţi de fapte de corupţie, au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul american, fără a fi comunicate numele lor. Potrivit unor publicaţii, între acestea s-ar număra şi o serie de înalţi oficiali ai Fiscului ungar, inclusiv preşedintele instituţiei.
Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite, Andre Goodfriend, a insistat că dezvăluirea identităţii acestora ar fi împotriva legislaţiei SUA, menţionând însă, pe postul public de televiziune M1, că membri ai Guvernului ungar sunt implicaţi în acte de corupţie, potrivit Executivului american.

×