x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin ar vrea să vină la NATO

Putin ar vrea să vină la NATO

de Sînziana Stancu    |    12 Feb 2008   •   00:00
Putin ar vrea să vină la NATO

SUMMIT ● Rusia caută să "desluşească" problemele delicate cu Occidentul
Şeful de la Kremlin ar putea veni la summit-ul NATO de la Bucureşti, unde se va lua în discuţie şi viitoarea aderarea a două foste republici sovietice la Alianţă, care nu e văzută cu ochi buni de Rusia.


SUMMIT ● Rusia caută să "desluşească" problemele delicate cu Occidentul
Şeful de la Kremlin ar putea veni la summit-ul NATO de la Bucureşti, unde se va lua în discuţie şi viitoarea aderarea a două foste republici sovietice la Alianţă, care nu e văzută cu ochi buni de Rusia.


Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea veni la summit-ul NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie, după cum a lăsat să se înţeleagă prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov. Declaraţia lui, citată de publicaţia rusă Gazeta, a fost făcută la conferinţa pentru securitate de la München, care s-a încheiat duminică. La rândul său, ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, a declarat pentru Mediafax că Ivanov a precizat, în timpul discuţiilor dedicate Rusiei, că Moscova "va fi reprezentată la summit-ul NATO de la Bucureşti", nespecificând însă la ce nivel. La sfârşitul lunii trecute, purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, informa că Alianţa nu primise încă nici un răspuns din partea Rusiei la invitaţia pe care oficialii NATO i-o adresaseră Rusiei încă de la începutul anului. În presa rusă şi în cea internaţională erau însă tot mai multe semnale că preşedintele Putin ar fi tentat să vină personal la acest summit.


CHESTIUNI SENSIBILE. Dacă va veni până la urmă la Bucureşti, Putin ar putea fi pus într-o situaţie delicată, când se vor lua în discuţie cererile de aderare la Alianţă a fostelor republici sovietice Ucraina şi Georgia. Ivanov a încercat, la München, să facă "introducerea", exprimându-şi "nedumerirea" în legătură cu viitoarea aderare a acestor ţări – asupra cărora Moscova încearcă să-şi extindă influenţa – la NATO, dar "a dres-o" cu diplomaţie, afirmând că "orice stat este liber să ia astfel de decizii". Cât priveşte atacurile dure la adresa Washingtonului, al cărui scut de securitate ce va fi instalat în Europa a devenit obsesia Kremlinului, Ivanov s-a mulţumit doar cu un reproş voalat: "Terorismul este inamicul numărul unu al lumii civilizate, dar nu trebuie ca, sub scutul acţiunilor antiteroriste, să-ţi realizezi propriile interese geopolitice şi economice". Despre eventuala declaraţie unilaterală de independenţă a provinciei sârbe Kosovo, Ivanov nu a spus nimic, însă a precizat că Rusia nu va recunoaşte eventuale declaraţii după acelaşi model al Osetiei de Sud şi Abhaziei.


Plus de greutate

Oficialii NATO sunt de părere că venirea lui Putin la summit-ul NATO ar da "un plus de greutate" reuniunii şi "ar primeni aerul" destul de încărcat de tot soiul de dispute şi rivalităţi între organizaţia occidentală şi noii săi aliaţi din spatele fostei Cortine de Fier, pe de-o parte, şi Rusia – duşmanul său din perioada "războiului rece", pe de alta, afirma ieri purtătorul de cuvânt al Alianţei. Şi încă ceva, la summit, Putin va avea ocazia să se întâlnească faţă-n faţă cu omologii săi de "categorie grea", între care cu "cel mai greu dintre greii planetei" – preşedintele american George Bush, pe care va încerca, probabil, să îl lămurească încotro se îndreptă Rusia în contextul noului sistem de securitate din Europa.


×
Subiecte în articol: externe nato