x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recensamant - "Numaratul romanilor in Moldova"

Recensamant - "Numaratul romanilor in Moldova"

21 Oct 2004   •   00:00

Recensamantul care s-a desfasurat in Republica Moldova intre 7 si 12 octombrie este vazut de presa de la Chisinau drept "o intreprindere cu substraturi politice mai mult decat evidente", conform unui comentariu al cotidianului electronic Moldova azi.

ANA-MARIA LUCA

MOLDOVA. Presa de la Chisinau acuza nereguli in strangerea datelor pentru recensamant
"Miza recensamantului este identitatea nationala a populatiei majoritare. Putem spune ca rezultatele pe care le vor furniza rubricile "nationalitatea" si "limba materna" vor fi determinante pentru orientarea generala a statului in urmatorii ani", scrie cotidianul.

"A fi "roman" sau "moldovean" in Basarabia nu vizeaza apartenenta etnica, cum eronat incearca sa acrediteze unii, ci releva o optiune politica, ba chiar geopolitica, de cand NATO si Uniunea Europeana si-au fixat hotarele la Prut."

EDUCATI SI DIN ORASE. Tot mai multi cetateni declara limba romana drept limba materna, desi calitatea de roman este inca perceputa in Moldova, preponderent, in acceptiunea de locuitor sau cetatean al Romaniei.

De asemenea, conform cotidianului, cetatenii care se declara romani si vorbitori de limba romana si nu "moldoveneasca" sunt, de obicei, cei care au studii superioare si locuiesc in orase.

Cotidianul remarca si faptul ca recensamantul populatei a incalcat cateva reguli: formularele in limba romana nu au fost suficiente, operatorii nu stiau limba romana, au incercat sa culeaga datele prin telefon sau le-au notat cu creionul.
×
Subiecte în articol: diaspora