x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă pe străzile din St. Louis

Revoltă pe străzile din St. Louis

de Şerban Mihăilă    |    18 Sep 2017   •   10:23
Revoltă pe străzile din St. Louis

Proteste violente au izbucnit și s-au extins cu repeziciune în orașul american St. Louis, după ce un judecător l-a declarat nevinovat  pe un fost poliţist alb, acuzat de omor de gradul întâi, pentru că a împuşcat un bărbat de culoare, în anul 2011. Incidentele au dus la numeroase arestări în rândul manifestanților și o serie de răniți din tabăra forțelor de ordine. Câteva cartiere ale orașului au fost devastate.

Mii de oameni au protestat, sâmbătă seară, în centrul orașului St. Louis, pentru a doua zi consecutiv, după ce, cu o zi înainte, un judecător l-a declarat nevinovat  pe un fost polițist alb, Jason Stockley, de 36 de ani, acuzat de omor de gradul întâi, pentru că l-a împuşcat pe Anthony Lamar Smith, un bărbat de culoare în vârstă de 24 de ani, în anul 2011. La vremea respectivă, Stockley a declarat că se afla într-o misiune de patrulare alături de colegul său, când l-a observat pe Smith, implicat, foarte probabil, într-o tranzacție cu droguri. Încercând să scape, victima a izbit de două ori mașina poliției și a demarat apoi în viteză. După o scurtă urmărire, Stockley i-a cerut colegului de echipaj să lovească mașina lui Smith și i-a spus acestuia: „O să-l ucid!” Apoi, prin geamul vehiculului avariat, l-a împușcat mortal pe tânărul de culoare. La proces, Stockley a afirmat că Smith îl amenințase cu un pistol, însă procuratura a susținut că polițistul i-a „plasat” victimei ulterior arma în mașină. Protestele de sâmbătă au degenerat în timpul nopții, când, conform forțelor de ordine, manifestanții au devenit „o mulțime ieșită de sub control”. Potrivit BBC, tineri furioși au aruncat cu bolovani, sticle și lăzi de gunoi, atât în trupele de poliție, cât și în clădirile din apropiere și au vandalizat o serie de locuințe, între care și pe cea a primarului. Peste 33 de protestatari fuseseră arestați, iar 11 polițiști, răniți, în incidentele violente izbucnite între cele două tabere, vineri seară, la scurt timp după ce judecătorul dăduse verdictul de achitare. Demonstranții au strigat „Viețile negrilor contează” și „Este datoria noastră să luptăm pentru libertate”. Incidentele violente au continuat și ieri.

Violențele de pe străzile orașului au determinat autoritățile locale să suspende un concert al celebrei formații U2, programat, sâmbătă, în St. Louis.

×