x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robinson Crusoe în variantă modernă. Un patron se autoexilează 40 de zile pe o insulă pustie

Robinson Crusoe în variantă modernă. Un patron se autoexilează 40 de zile pe o insulă pustie

de Marina Constantinoiu    |    17 Sep 2013   •   21:02
Robinson Crusoe în variantă modernă. Un patron se autoexilează 40 de zile pe o insulă pustie

Un patron francez va testa viaţa pe o insulă pustie, lucrând, în acelaşi timp, ca orice “amploaiat”, 8 ore pe zi.
El va pleca la 8 octombrie spre Indonezia, unde se va instala pe o insulă pustie din largul acestei ţări, unde intenţionează să petreacă 40 de zile, relatează cotidianul francez Le Figaro.

O experienţă ieşită din comun
Se declară “o persoană normală”, dar, la cei 54 de ani ai săi, Gauthier Toulemonde se pregăteşte să trăiască o experienţă ieşită din comun, comentează cotidianul francez. Acest patron francez din Saint-Andre-Lez-Lille, din nordul ţării, va trăi şi va lucra pe o insulă pustie timp de 40 de zile.
Ar putea fi luat drept nebun, dar nu este. Gauthier Toulemonde este un visător, cu siguranţă, dar nu un inconştient. La 8 octombrie va începe marea aventură. O experienţă pe modelul Robinson Crusoe, dar un Robinson ceva mai modern. Unul conectat. Pentru că Robinsonul nostru intenţionează să-şi vadă de treabă opt ore pe zi, dacă tehnica de vârf i-o va permite. Va lua cu el un computer alimentat cu baterii solare. De şase luni îşi pregăteşte această expediţie, dar ideea i-a venit de mai multă vreme.

De mic era pasionat de călătorii
Îşi aminteşte de o hartă oferită de părinţi, când era mic, evident, şi pe care ştia să repereze şi cele mai mici petice de pământ ale Planetei. “Mare fan” al lui Jules Verne şi al comandantului Cousteau, a vrut şi el să exploreze, scriu jurnaliştii de la Le Figaro.
Prima sa insulă - Marea Britanie, al cărei tur l-a făcut la vârsta de 13 ani. “Părinţii m-au lăsat. Eram deja atras de insule la acea vârstă”, declară el. În 2005, debarcă pe Clipperton, la vest de Mexic, pentru un reportaj, alături de exploratorul Jean-Louis Etienne. “Mi-am zis că s-ar putea să pot realiza visul meu din copilărie”, mărturiseşte.
După studii la Sciences Po Paris, s-a angajat în domeniul bancar. “Am părăsit această lume, nu corespundea ideilor mele”, spune. În 2002 a achiziţionat compania Timbropresse, care publică lunarul “Timbres magazine”. Patronul este şi redactorul-şef al “L'Activite immobiliere”.

Îşi duce biroul la 10.000 km distanţă

Cu computerul conectat la baterii solare, el îşi va “transfera biroul la 10.000 de kilometri de Paris şi Saint-Andre”. “Sunt convins că există meserii care permit să rămâi acasă una sau două zile pe săptămână”, spune el. În spatele ideii sale se află dorinţa de a trăi “altfel”. O să-şi ia cu el o carte de filosofie şi, timp de 40 de zile, vrea să de dezintoxice de viaţa modernă.
“Patruzeci de zile înseamnă pentru mine punerea în carantină, un timp de dezintoxicare de viaţa modernă”, spune el. Trebuie să-şi construiască o cabană, să pescuiască, pentru a se hrăni, să recupereze apa ploii pentru a avea ce bea, să înfrunte, cu siguranţă, cel puţin o furtună, incidente tehnice şi păienjeni imenşi, de care mărturiseşte că se teme, scrie Le Figaro. A mai fost şi la Polul Nord şi în Amazonia, dar niciodată într-o deplasare de asemenea amploare. “Nu fac câte un maraton în fiecare săptămână. Sunt, totuşi, un om normal”, spune el.

Vrea o fundaţie
O să-şi împărtăşească experienţa pe un blog şi va scrie o carte la întoarcere. “Este destul de fascinant pe o insulă pustie. Trăim într-o epocă anxiogenă, dacă pot să dau un mic colţ de Paradis într-un univers cam sumbru, de ce nu?”.
Informaţia despre ideea lui circulă prin media, care au găsit în povestea lui Gauthier Toulemonde “o informaţie pozitivă”, după cum spune el. Crede că omul trebuie să-şi inventeze vieţi noi. Şi se gândeşte chiar la înfiinţarea unei fundaţii pentru a trimite anual pe cineva ca el pe o insulă pustie.


×