x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia nu acceptă concluziile CEDO în cazul masacrului de la școala din Beslan

Rusia nu acceptă concluziile CEDO în cazul masacrului de la școala din Beslan

13 Apr 2017   •   15:25
Rusia nu acceptă concluziile CEDO în cazul masacrului de la școala din Beslan

Concluzia Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) conform căreia Federaţia Rusă nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni atacul terorist de la Beslan este 'inadmisibilă', consideră Kremlinul, informează joi TASS şi AFP. 

'Ne este imposibil să acceptăm o astfel de formulare, (fiind) o ţară care a fost de nenumărate ori ţinta atacurilor din partea teroriştilor', a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. 

Potrivit lui Peskov, concluzia CEDO conform căreia autorităţile ruse ar fi putut minimiza consecinţele tragice ale atacului terorist sunt 'pur teoretice' şi 'absolut inadmisibile'. 

Totodată, el a estimat ca fiind 'emoţional' comentariul său şi a declarat că în această situaţie mai potrivită ar fi o evaluare juridică. Întrebat dacă Federaţia Rusă va pune în aplicare decizia CEDO, Peskov a spus: 'Toate deciziile necesare vor fi îndeplinite'. 

Citește și: Macelul de la scoala din Beslan

Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse a anunţat că decizia CEDO va fi contestată de partea rusă. 'Respectiva decizie a CEDO nu a intrat în vigoare şi va fi contestată în termenul stabilit de Convenţie. Poziţia juridică a autorităţilor Federaţiei Ruse va fi formulată ţinând cont de opiniile organelor de stat competente', se spune într-un comunicat al Ministerului de Justiţie rus difuzat joi, la scurt timp după aflarea deciziei CEDO. 

Ministerul rus consideră că o parte dintre concluziile CEDO nu sunt întemeiate, iar argumentele folosite nu sunt convingătoare şi nu corespund dovezilor prezentate de autorităţile ruse. 

În afară de aceasta, Ministerul de Justiţie al Federaţiei Ruse consideră absolut lipsite de temei afirmaţiile CEDO privind utilizarea de către forţele ruse de menţinere a ordinii a unor arme grele în timp ce ostaticii se aflau în şcoală. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis joi că Rusia nu a protejat dreptul la viaţă al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei şcoli din Beslan, a dovedit 'deficienţe grave' în ceea ce priveşte modalitatea în care a soluţionat criza ostaticilor şi a condamnat Moscova la plata a 3 milioane de euro. 

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetăţeni ruşi, unii dintre ei fiind luaţi ostatici şi/sau răniţi, iar alţii făcând parte dintre rudele victimelor. AGERPRES

×