x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sărăcia are chip de femeie

Sărăcia are chip de femeie

de Marina Constantinoiu    |    13 Mar 2013   •   17:46
Sărăcia are chip de femeie
Criza economică le-a afectat cel mai mult pe femei
Femeile suferă mai mult decât bărbaţii din cauza reducerilor bugetare şi sociale determinate de criză, care ar trebui contracarate de investiţii în formare profesională şi antreprenoriat feminin, spun deputaţii europeni, într-o rezoluţie adoptată marţi. Alte două rezoluţii au în vedere măsuri de combatere a stereotipurilor de gen în UE şi protejarea drepturilor femeilor în Africa de Nord, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Parlamentului European.

O criză “tăcută”
”Femeile se confruntă cu o criză tăcută care le agravează şi vulnerabilizează situaţia. Deja înainte de criza economică, şomajul, munca precară, locurile de muncă cu program parţial, salariile mici şi oportunităţile reduse de carieră afectau mai mult femeile decât bărbaţii. Astăzi, cu efectele politicilor de austeritate, ele suferă o pedeapsă dublă”, a spus raportorul Elisabeth Morin-Chartier (PPE, FR) în dezbaterea de luni celebrând Ziua Internaţională a Femeii.
Parlamentul European subliniază că reducerile în educaţie, servicii pentru copii, servicii de sănătate au lăsat femeile fără locuri de muncă sau cu locuri de muncă cu program parţial, reducând astfel nu numai veniturile lor, ci şi pensiile.

Soluţia? Investiţi în femei!

Deputaţii spun că pentru a restabili creşterea economică şi a combate efectele crizei, multe aspecte create de bărbaţi, statele membre ar trebui să investească în învăţământ pe toată perioada vieţii, în politicile de conversie profesională, în munca la distanţă şi în noi locuri de muncă şi să promoveze antreprenoriatul feminin şi să dezvolte servicii pentru copii. Trebuie să includă femeile în procesele de luare a deciziilor şi să promoveze echilibrul de gen în consiliile de administraţie ale companiilor.
Rezoluţia privind impactul crizei asupra egalităţii de gen şi a drepturilor femeilor a fost votată cu 495 de voturi pentru, 96 împotrivă şi 69 de abţineri.

Lupta împotriva stereotipurilor de gen

Stereotipurile de gen contribuie şi ele la feminizarea sărăciei, spun deputaţii. Ele persistă pe piaţa muncii şi limitează accesul femeilor şi bărbaţilor în anumite sectoare cum ar fi ingineria sau serviciile pentru copii, ceea ce determină segregare ocupaţională şi diferenţe de venit între femei şi bărbaţi.
Stereotipurile şi diferenţa de salariu între femei şi bărbaţi cresc riscurile de sărăcie pentru femei, în special pentru cele mai în vârstă, şi din cauza pensiilor mai mici", a declarat raportoarea Kartika Tamara Liotard (GUE/NGL, NL). Ea a adăugat: "Mass-media pot contribui la reducerea stereotipurilor privind femeile".
Rezoluţia privind eliminarea stereotipurilor de gen din UE a fost adoptată cu 368 de voturi pentru, 159 împotrivă şi 98 de abţineri.
Africa de Nord
Parlamentul cere o utilizare mai bună a instrumentelor UE pentru a proteja drepturile femeilor din ţările Africii de Nord şi cere autorităţilor să integreze principiul egalităţii între femei şi bărbaţi în constituţiile lor, precum şi să înceteze orice formă de discriminare şi violenţă împotriva femeilor.
"Acesta este un semnal puternic şi clar de solidaritate şi sprijin pentru femeile care luptă în Africa de Nord pentru libertate, democraţie şi drepturile universale ale bărbaţilor şi ale femeilor, împotriva oricărei forme de violenţă şi de discriminare. Aşa cum acestea au explicat, pentru ele este vorba de aceeaşi luptă. Trebuie ca noi să sprijinim această tranziţie dificilă şi să facem posibil ca drepturile lor să fie recunoscute şi protejate în constituţie şi în legislaţie", a declarat Silvia Costa (S&D, IT), raportoarea pentru acest text.
Rezoluţia a fost adoptată prin vot liber, cu ridicare de mâini.

×
Subiecte în articol: saracie