x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful FBI, primul ipocrit al țării

Șeful FBI, primul ipocrit al țării

de Şerban Mihăilă    |    12 Apr 2016   •   10:10
Șeful FBI, primul ipocrit al țării
Sursa foto: SHAWN THEW/EPA

După ce a pornit o campanie vehementă prin care susține că “intimitatea absolută” împiedică aplicarea legii, directorul FBI, James Comey, a devenit în doar câteva ore “ipocritul numărul unu al Americii” și principalul subiect de bășcălie în mediul online.

În timpul unui discurs rostit la Colegiul Kenyon din Ohio, pe tema impactului avut de criptări asupra vieții private, James Comey a mărturisit nonșalant că pune bandă adezivă pe camera video de la propriul laptop, de teamă să nu fie spionat. “Am văzut pe cineva mai inteligent decât mine făcând acest lucru”, a recunoscut șeful FBI, citat de site-ul organizației media americane National Public Radio (NPR).  Până în momentul confesiunii, Comey dezvoltase pe larg o teză pe care o expune cu convingere ori de câte ori are ocazia: conceptul de intimitate absolută împiedică aplicarea eficientă a legii și, implicit, le dă o mână de ajutor teroriștilor. Scos din rutina discursului, Comey a scăpat apoi porumbelul în timpul sesiunii de întrebări, atunci când a fost rugat să comenteze îngrijorarea crescândă a cetățenilor față de modurile prin care tehnologia poate fi folosită pentru a spiona viețile americanilor de rând. Răspunsul lui Comey a oferit imaginea unui director al FBI care-și acoperă webcam-ul cu cameră adezivă, ca oricare alt cetățean care se teme că Agenția Națională de Securitate a Statelor (NSA) l-ar putea urmări în propria casă. Comey ar putea fi spionat însă și de proprii subalterni, având în vedere că echipa de hackeri de elită ai FBI a mai utilizat până acum programe virusate pentru a pătrunde în camerele video ale țintelor sale.

De râsul lumii

Activiștii pentru protejarea vieții private au condamnat imediat dublul standard utilizat de Comey, care a recunoscut că este îngrijorat și ia măsuri pentru protejarea  intimității sale, la numai cinci minute după ce susținuse că marile companii din domeniul tehnic nu ar trebui lăsate să producă dispozitive ce nu pot fi decodificate de autorități.  În mediul virtual, mărturisirea involuntară a șefului FBI a fost taxată instantaneu. “Comey e definiția ipocriziei”, “Foarte nostim! Directorul FBI se teme pentru intimitatea sa, dar nu ezită să violeze intimitatea celorlalți” sau “Corney își acoperă camera video, dar uită de microfoane! Omul ăsta nu știe nimic”, sunt câteva dintre mesajele apărute pe Twitter.

 

Apple la cuțite cu FBI

FBI a reușit să intre în iPhone 5C al unuia dintre atentatorii din San Bernardino, California, după ce compania Apple refuzase să facă acest lucru pentru autoritățile federale. Deși Comey a spus că programul utilizat de FBI nu merge și în cazul celorlalte modele de iPhone, Apple a cerut FBI să dezvăluie programul prin care a spart codul acestui smartphone. 

 

 

 

 

 

×