x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şevciuk, singur printre europeni

Şevciuk, singur printre europeni

de Vitalie Calugareanu    |    27 Feb 2008   •   00:00
Şevciuk, singur printre europeni
Sursa foto: Maxim Marmur/

Uniunea Europeană a anulat restricţiile de circulaţie pentru pre­şe­dintele parlamentului de la Ti­ras­pol, Evghenii Şevciuk

Uniunea Europeană a anulat restricţiile de circulaţie pentru pre­şe­dintele parlamentului de la Ti­ras­pol, Evghenii Şevciuk, despre care presa rusă scria, la începutul acestei luni, că ar urma să-l în­lo­cu­ias­că în foarte scurt timp pe şeful grupării transnistrene Igor Smir­nov, care se pare că a pierdut sprijinul Moscovei. Chişinăul şi Ti­ras­polul au primit zilele acestea,pe canalele diplomatice de la Bru­xelles, lista reînnoită a liderilor regiunii transnistrene cărora le este interzisă intrarea în UE. Uniunea a introdus în februarie 2003 res­tricţiipentrudeplasarea tuturor liderilor regiunii transnistrene în spaţiul comunitar, motivaţia oficială fiind atitudinea inflexibilă, necooperantă şi neconstructivă la negocierile pentru reglementarea conflictului. Interdicţia este actua­lizată anual.

 

Pe “lista neagră” figurează li­derul autoproclamatei republici, Igor Smirnov (foto), miniştrii şi soţiile lor, şefii administraţiilor lo­ca­le, po­li­ticieni şi activişti din ca­drul unor or­ganizaţii neguvernamentale suspecte. Şevciuk (34 de ani) este unul dintre proprietarii cunoscutului şi dubiosului concern trans­nis­trean Sheriff, cu numerose rami­ficaţii în economia transnistreană– în petrol, în producţia de băuturi alcoolice, în comerţ şi în domeniul bancar.

  •  Vitalie Călugăreanu, Chişinău

×
Subiecte în articol: externe