x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden și Ashton, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

Snowden și Ashton, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

de Agerpres    |    01 Feb 2014   •   01:01
Snowden și Ashton, propuși la Premiul Nobel pentru Pace
Sursa foto: Snowden și Ashton, propuși la Premiul Nobel pentru Pace

Americanul Edward Snowden și șefa diplomației europene, Catherine Ashton, au fost propuși vineri drept candidați la Premiul Nobel pentru Pace de Grupul Verzilor și, respectiv, de președintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, relatează AFP.

''Grupul Verzilor și-a exprimat dorința de a-l alege pe Edward Snowden, fost consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, pentru Premiul Nobel pentru Pace, pentru a saluta contribuția lui la protecția drepturilor noastre universale, inclusiv dreptul la viață privată și libertate de expresie'', au afirmat — într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian — copreședinții Grupului Verzilor, germana Rebecca Harms și eurodeputatul francez Daniel Cohn-Bendit.

Edward Snowden, care a divulgat amploarea ascultărilor întreprinse de NSA, a fost propus deja miercuri drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace de către doi parlamentari norvegieni.

''Sacrificându-și libertatea, Edward Snowden a permis o conștientizare mondială a derivelor unui sistem de supraveghere la scară foarte mare și a necesității de a acționa în mod colectiv pentru a exista siguranța că progresele tehnologiilor comunicării sunt un vector al păcii, și nu o amenințare împotriva societății noastre'', au afirmat cei doi în scrisoarea lor.

La rându său, președintele Grupului Socialist din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda, și-a exprimat dorința ca șefa diplomației europene, Catherine Ashton — care face parte din familia sa politică—, să primească Premiul Nobel pentru Pace împreună cu premierul sârb Ivica Dacic, tot socialist, și cu șeful guvernului kosovar Hashim Thaci. Acest premiu ar putea recompensa eforturile lor în vederea normalizării relațiilor dintre Serbia și Kosovo, a estimat Swoboda.

''În prezent, relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt fragile, dar ele există'', a subliniat Swoboda. ''Eforturile pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări sunt fără precedent și au creat posibilitatea unei cooperări și a unei păci durabile în regiune'', a mai spus Swoboda.

Contactați de AFP, eurodeputații francezi au precizat că este vorba de o inițiativă personală a lui Swoboda și nu a Grupului Socialist.

×