x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite vor să privatizeze și ISS

Statele Unite vor să privatizeze și ISS

de Şerban Mihăilă    |    13 Feb 2018   •   18:04
Statele Unite vor să privatizeze și ISS

Poate deveni Stația Spațială Internațională (ISS) o societate comercială pe acțiuni condusă de mediul privat? Se pare că da, deoarece aceasta este noua dorință a Casei Albe, care intenționează să oprească, în următorii ani, finanțarea  costisitorului program spațial. Efectele deciziilor lui Trump, care conduce America după principiile unei afaceri profitabile, afectează acum și proiectele internaționale din spațiu.

Casa Albă vrea să privatizeze ISS, stația spațială plasată pe orbita joasă a Pământului și operată de agenția spațială americană NASA, într-un proiect dezvoltat alături de Rusia, dezvăluie prestigioasa publicație „The Washington Post”. În colaborare cu agențiile spațiale din Canada, Japonia și o serie de state europene, ISS derulează experimente științifice extrem de importante, cum ar fi studiile asupra efectelor microgravitației și menținerii vieții în spațiu. ISS este spațiu locuibil pentru echipajele internaționale, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului, platformă de observație astronomică și port de întâlnire și acostare pentru nave spațiale de dimensiuni mici. „Decizia de a opri finanțarea federală directă pentru ISS, în anul 2025, nu presupune scoaterea de pe orbită a platformei la momentul respectiv”, se arată într-un document intern al NASA, obținut de „The Washington Post”. „Este posibil ca mediul industrial să continue să gestioneze anumite elemente sau capacități ale ISS, ca parte a unei viitoare platforme comerciale”, precizează documentul. „NASA va extinde parteneriatele internaționale și comerciale în următorii șapte ani, pentru a asigura accesul continuu și prezența oamenilor pe orbita terestră joasă”, mai arată raportul. Potrivit publicației, în proiectul său bugetar, administrația Trump va solicita alocarea a 150 de milioane de dolari pentru ISS, în anul fiscal 2019, și a unor sume mai mari, în anii care vor urma, „pentru a permite dezvoltarea și maturizarea entităților și capacităților comerciale, ce vor garanta că succesorii comerciali ai ISS (…) sunt operaționali atunci când va fi nevoie de aceștia”. Mai mult, pentru a asigura o tranziție fără probleme, Casa Albă va cere sectorului privat să furnizeze analize de piață și planuri de dezvoltare. Intențiile Casei Albe de a privatiza ISS vor întâmpina, probabil, o opoziție puternică, în condițiile în care SUA au cheltuit până acum aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru a lansa și a menține pe orbită stația spațială. Nu este însă clar cum vor obține profitul companiile private, după preluarea unei stații care a început să se învechească și al cărei prim modul a fost lansat pe orbită în 1998.

Unul dintre cele mai tâmpite lucruri pe care le putem face este anularea unor programe în care am băgat miliarde de dolari”.

Senatorul Ted Cruz

 

 

×
Subiecte în articol: sua privatizare statie spaţială iss