x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei companii belgiene au exportat în Siria un produs chimic fără autorizaţie

Trei companii belgiene au exportat în Siria un produs chimic fără autorizaţie

18 Apr 2018   •   16:01
Trei companii belgiene au exportat în Siria un produs chimic fără autorizaţie

Trei companii belgiene urmează să compară în luna mai în faţa justiţiei pentru a da explicaţii pentru că au omis să semnaleze autorităţilor exportarea către Siria a unui produs chimic, care poate fi utilizat la fabricarea de gaz sarin, după ce vameşii belgieni au sesizat justiţia în legătură cu "declaraţii false" depuse de acestea, au dezvăluit miercuri surse oficiale, citate de AFP şi Le Soir. 

Substanţa se numeşte izopropanol, care atunci când este în concentraţie de 95% are nevoie de o licenţă specială de export, întrucât poate servi la fabricarea de arme chimice, între care gaz sarin, care ar fi fost folosit de regimul lui Bashar al-Assad în conflictul sirian. 

Justiţia belgiană, sesizată de vamă, suspectează trei IMM-uri din sectoarele chimiei şi transporturilor că nu şi-au îndeplinit obligaţiile prin faptul că nu au declarat că exportă acest produs în Siria şi Liban, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Finanţelor belgian, confirmând informaţiile apărute în presă. 

De asemenea, izopropanolul este utilizat ca solvent pentru vopsea. 

"Va fi totuşi necesar să se demonstreze că a fost exportat izopropanol în concentraţie de 95%, care necesită autorizaţie", a subliniat Florence Angelici. 

"În orice caz, izopropanolul nu a fost indicat în declaraţia" vamală, ceea ce justifică plângerea depusă pentru "declaraţii false". 

O audiere este prevăzută pentru 15 mai la tribunalul din Antwerpen, un oraş din regiunea Flandra din Belgia şi, în acelaşi timp, capitala provinciei cu acelaşi nume. 

Potrivit săptămânalului flamand Knack, care a dezvăluit primul informaţia, în total 168 de tone de izopropanol ar fi fost exportate din Belgia în Siria şi Liban între mijlocul anului 2014 şi sfârşitul anului 2016. 

Knack a identificat 24 de livrări litigioase în doi ani şi jumătate, care s-au adăugat la 300 de tone de alte produse (metanol, diclormetan). 

Cele trei companii - firma chimică AAE Chemie, intermediarul Anex Customs şi transportatorul Danmar Logistics - toate cu sediul în Flandra, pledează pentru buna lor credinţă, potrivit săptămânalului care le-a intervievat. Ele au spus că nu ştiau că regulamentul privind anumite produse destinate exportului s-a schimbat în 2013. Şi au asigurat că clienţii lor au fost companii private din Siria şi Liban, producătoare în special de vopsele şi lacuri. 

Washingtonul consideră că clorul şi gazul sarin au fost folosite de forţele siriene în timpul atacului chimic împotriva bastionului rebel Douma, la 7 aprilie, în apropiere de Damasc. Acest atac a atras asupra Siriei lovituri aeriene din partea unei coaliţii occidentale compusă din SUA, Marea Britanie şi Franţa în noaptea de 13 spre 14 aprilie. 

Gazul sarin pe bază de izopropanol, interzis de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a fost de asemenea utilizat în aprilie 2017 la Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, făcând peste 80 de morţi. AGERPRES

×