x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump autorizează publicarea a mii de documente referitoare la asasinarea lui J.F. Kennedy

Trump autorizează publicarea a mii de documente referitoare la asasinarea lui J.F. Kennedy

21 Oct 2017   •   20:20
Trump autorizează publicarea a mii de documente referitoare la asasinarea lui J.F. Kennedy

Preşedintele american Donald Trump a autorizat sâmbătă publicarea în scurt timp a mii de noi documente privitoare la asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, păstrate secrete timp de decenii, transmite AFP. 

'Sub rezerva primirii de noi informaţii, voi autoriza, în calitate de preşedinte, ca DOSARELE JFK mult timp blocate şi clasificate top secret să fie deschise', a scris Trump pe Twitter în cursul dimineţii. 

În jur de 5 milioane de documente cu privire la asasinarea lui John F. Kennedy, provenite în cea mai mare parte de la serviciile de informaţii, de poliţie şi de la Ministerul Justiţiei, sunt păstrate la Washington în Arhivele naţionale. Marea lor majoritate, 88%, au fost deja desecretizate, potrivit acestei instituţii, iar 11% au fost publicate după ce au fost cenzurate. 

Joi, 3.100 de documente inedite ar putea fi în sfârşit publicate, la fel şi versiunile complete a zeci de mii de documente care fuseseră anterior cenzurate, potrivit presei americane. 

Asasinarea, la 22 noiembrie 1963, a preşedintelui John F. Kennedy, la Dallas, Texas, alimentează de decenii teorii ale conspiraţiei, nu puţini fiind aceia care se îndoiesc că trăgătorul, Lee Harvey Oswald, a fost singurul responsabil. 

Adoptată la presiune publică, o lege din 1992 impune publicarea tuturor acestor documente, menţinând totuşi sub sigiliu o parte din ele până la data limită de 26 octombrie 2017. 

Preşedintele american poate însă decide păstrarea la secreta unor dintre ele, din raţiuni de securitate, o opţiune pe care şi-a rezervat-o Trump în mesajul său pe Twitter. 

Citând membri ai administraţiei, site-ul Politico a scris vineri că Donald Trump se afla sub presiune, mai ales din partea CIA, pentru a bloca publicarea anumitor documente, mai ales a celor datând din anii 1990, pentru că ar putea expune agenţi şi informatori ai CIA şi FBI aflaţi încă în activitate.AGERPRES

×