Grecia nu mai vrea să audă de austeritate, premierul Alexis Tsipras a anunţat că nu va cere prelungirea finanţării externe, deoarece programele cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană s-au dovedit dezastruoase pentru ţară.
Declaraţiile le-a făcut în discursul susţinut în faţa Parlamentului elen, unde a promis planuri de relansare a creşterii economice “pe baza justiţiei sociale” şi să negocieze condiţii mai suportabile de rambursare a economiei ţării către creditorii internaţionali. Tsipras a prezentat propuneri concrete de reformă fiscală, vizând atragerea de taxe din partea celor mai bogaţi greci şi încetarea sistemului de stat clientelist.
“O obligaţie istorică”
Tsipras a evocat însă o “obligaţie istorică” a ţării sale de a cere Germaniei indemnizaţii de război, un subiect asupra căruia Berlinul s-a pronunţat deja cu “nu”.
Premierul grec i-a făcut pe plac lui Manolis Glezos, bătrânul europarlamentar Syriza în vârstă de 92 de ani, cel care a dat jos drapelul cu zvastica de pe Acropole, în anul 1941, figură emblematică în Grecia. “Germania să ne plătească miliardele de euro drept compensaţii pentru invazia nazistă în Grecia. A sosit timpul ca subiectul datoriilor germane să ia sfârşit”, susţinea Glezos încă din anul 2013. “Este o obligaţie morală a poporului nostru, a istoriei, a tuturor popoarelor europene care s-au luptat şi şi-au dat sângele împotriva nazismului, o obligaţie istorică” de a reclama Germaniei “indemnizaţiile de război şi rambursarea creditului forţat”, a spus Tsipras.
Jumătate din datoria publică a Greciei
Tsipras cere o sumă de aproximativ 162 miliarde de euro Germaniei, echivalentul a jumătate din datoria publică a Greciei, de 315 miliarde de euro. Germania a refuzat în repetate rânduri să plătească această sumă Greciei, susţinând că această afacere nu are o bază juridică şi că şi-a pierdut legitimitatea după 70 de ani de la sfârşitul războiului.
Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat, ca reacţie la această solicitare din partea lui Tsipras, că, “pretinzând aceste reparaţii, Tsipras subminează fundamentele integrării europene. Se pare că el a uitat că foştii inamici au făcut alegerea vitală de a coopera şi construi un viitor comun după cel de-al Doilea Război Mondial. Făcând asta, ei au reparat greşeala făcută în Tratatul de la Versailles după Primul Război Mondial”.
Citește pe Antena3.ro