x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia: „Nu negociem cu teroriştii!”

Turcia: „Nu negociem cu teroriştii!”

de Şerban Mihăilă    |    14 Oct 2019   •   09:03
Turcia: „Nu negociem cu teroriştii!”

Turcia a respins oferta Statelor Unite de a media între Ankara și milițiile kurde pentru a pune capăt ofensivei militare turce din nord-estul Siriei. Ankara susține că americanii sprijină o organizație teroristă, iar singura soluție acceptabilă este ca insurgenții kurzi să depună armele. De cealaltă parte, kurzii amenință că îi vor lăsa în libertate pe temuții teroriști din Stat Islamic, aflați, deocamdată, în custodia lor.

 

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a refuzat sâmbătă o ofertă a preşedintelui Donald Trump de a media între Ankara şi milițiile kurde din „Unitățile de Apărare a Poporului” (YPG), aliate cu administrația de la Washington în lupta contra organizației teroriste Stat Islamic (SI) și abandonate săptămâna trecută de Casa Albă, care a decis retragerea soldaților americani din nordul Siriei. Aceste miliții se aflau de multă vreme în vizorul Turciei, fiind considerate de către Ankara o „grupare teroristă”, din cauza legăturilor YPG cu „Partidul Muncitorilor din Kurdistan”, organizație kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc, încă din 1984. „Nu negociem cu teroriştii. Singurul lucru care poate fi făcut este ca aceşti terorişti să depună armele”, a afirmat Cavusoglu, într-un interviu acordat „Deutsche Welle”, citat de Reuters. „Am încercat soluţia politică în Turcia în trecut şi am văzut ce s-a întâmplat”, a precizat ministrul de Externe. „Ofensiva este vitală pentru noi, o chestiune de securitate naţională și o problemă de supravieţuire. Nu contează ce face toată lumea, dacă este vorba despre embargouri sau despre altceva, nu face decât să ne întărească”, a adăugat el. „Chiar dacă aliaţii noştri susţin organizaţia teroristă YPG, chiar dacă suntem singuri, chiar dacă este impus un embargou, indiferent ce fac, lupta noastră este îndreptată împotriva organizaţiei teroriste", a precizat Cavusoglu. Turcia susține că ofensiva sa militară are scopul de „a evita apariția unui coridor al terorii” la frontieră, precum și crearea unei „zone de securitate” de 30 de kilometri în interiorul Siriei, fără miliții kurde, care ar urma să adăpostească și două milioane de refugiați sirieni, aflați în prezent pe teritoriul turc.

Teroriștii evadează

Criticii ofensivei susțin însă că operațiunea va duce atât la o „purificare etnică” a kurzilor din nordul Siriei, soldată cu exodul a peste 300.000 de oameni, cât și la renașterea SI în regiune. Kurzii păzesc în prezent peste 12.000 de insurgenți din SI, aflați în închisori improvizate, precum și taberele în care se află familiile acestora. Ei au avertizat însă că ofensiva Turciei va duce la evadarea insurgenților, deoarece milițiile kurde vor fi angrenate în luptele cu armata turcă. De altfel, autorităţile kurde au anunţat ieri evadarea a aproape 800 de străini, rude ale jihadiştilor din SI, din tabăra de refugiaţi Ain Issa, din nordul Siriei, în apropierea căreia au loc lupte intense între forţele kurde și cele pro-Turcia. Deja insuficientă după redesfăşurarea forţelor pe liniile frontului, paza taberei a avut şi mai mult de suferit, ieri, atunci când obuzele armatei turce au căzut în apropierea perimetrului său, determinând o parte din personalul rămas să părăsească în grabă zona. Foarte probabil, în zilele următoare, mii de teroriști din SI vor deveni, din nou, liberi.

 

Tabăra Ain Issa nu dispune în prezent de gardieni. Paznicii au părăsit tabăra, iar strămutaţii continuă să evadeze”.

Administrația kurdă

×