x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE deschide ușa pentru reîntoarcerea UK

UE deschide ușa pentru reîntoarcerea UK

de Şerban Mihăilă    |    18 Ian 2018   •   16:31
UE deschide ușa pentru reîntoarcerea UK
Sursa foto: Mauro Bottaro/EU/ Mauro Bottaro

În timp ce premierul britanic, Theresa May, încearcă să bătătorească o cărare prin hățișul negocierilor cu blocul comunitar pe tema Brexit, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine cu o inițiativă neașteptată în cruciada sa pentru menținerea Marii Britanii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. El a declarat că Regatul Unit poate reveni oricând în UE, după ce părăsește uniunea condusă de la Bruxelles.

La numai o zi după ce i-a cerut Theresei May să revină asupra deciziei de ieșire efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Jean-Claude Juncker a declarat, ieri, că Regatul Unit poate solicita să fie reprimit în blocul comunitar oricând, după ce părăsește UE, chiar dacă, deocamdată, această propunere „agasează” Londra. „Nu-i dăm afară pe britanici. Ne dorim să rămână și, dacă ei doresc acest lucru, ar trebui lăsați să-l facă. ”, a afirmat șeful executivului UE, citat de „Bloomberg”. „Chiar dacă britanicii pleacă potrivit Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, există şi Articolul 49, care autorizează o nouă aderare și aș fi fericit să facilitez acest lucru”, a adăugat Juncker, ieri, în fața Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Cu o zi înainte, Juncker se adresase Londrei în aceeași notă, într-un discurs rostit alături de președintele Consiliului European, Donald Tusk, în fața eurodeputaților. „Eu şi domnul Tusk le-am întins încă o dată mâna şi am spus guvernului britanic că, în cazul în care ar vrea să urmeze o altă cale decât Brexit, suntem gata să discutăm despre acest lucru”, a precizat Juncker. „Am remarcat însă că a existat o reacţie din partea Londrei, aproape agasată, la această propunere”, a adăugat şeful executivului comunitar.

O greșeală din care toți pierd

Discursurile celor doi dezvăluie un consens în rândurile membrilor UE, care consideră Brexit o imensă greșeală din partea Londrei, o durere de cap pentru continentul european și o alegere pe care britanicii ar putea să o anuleze dacă ar avea suficient curaj politic. Brexit este o situație „din care toată lumea are de pierdut”, a spus Juncker. Noua ofensivă diplomatică a Bruxelles-ului pentru menținerea Regatului Unit în UE a fost impulsionată de un anunț neașteptat, făcut săptămâna trecută de Nigel Farage, unul dintre liderii campaniei pentru Brexit, care dădea de înțeles că ar susține organizarea unui al doilea referendum în privința ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Marți, Theresa May a declarat însă categoric că nu va reveni asupra hotărârii de a continua procedurile pentru Brexit.

Pentru mine, ieşirea Regatului Unit este o catastrofă, un eşec pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii”.

Jean-Claude Juncker

 

 

 

×
Subiecte în articol: Theresa May