Sătul de certurile interminabile între politicieni pe tema Brexit, electoratul britanic a votat ieri în cadrul unor noi alegeri generale anticipate, considerate cruciale pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Premierul Boris Johnson, liderul conservatorilor, spera să obțină o majoritate confortabilă prin intermediul căreia să pună în aplicare acordul negociat cu Bruxellesul pentru a părăsi blocul comunitar, iar laburiștii, conduși de Jeremy Corbyn, promiteau un nou referendum pe tema Brexit, în cazul unei victorii.
Deși victoria conservatorilor era prevestită de toate sondajele realizate înaintea scrutinului, formațiunile politice angrenate în aceste alegeri erau extrem de neliniștite în privința rezultatului exact al votului popular, exprimat de un electorat volatil, sătul de circul Brexit, provocat de dezbaterile contradictorii și interminabile ale clasei politice de la Londra, din ultimii trei ani. „Vreau, efectiv, să se sfârșească odată! Nimeni nu face ceea ce promite. Toți mint!”, a sintetizat un alegător britanic, citat de AP, epuizarea generală resimțită de electoratul din Regatul Unit față de subiectul Brexit. De altfel, acesta a fost cel de-al treilea scrutin legislativ organizat în mai puțin de cinci ani, după alegerile din 2015 și 2017. Scrutinul din 2017 s-a dovedit dezastruos pentru Partidul Conservator, formaţiune condusă la acea vreme de fostul premier Theresa May, conservatorii pierzând majoritatea în parlament. Decizia Theresei May de a convoca alegeri anticipate, în speranţa consolidării majorităţii sale, a lăsat guvernul de la Londra fără posibilitatea de a-şi asigura sprijinul parlamentar pentru acordul de Brexit, negociat cu UE.
Tactici diferite
Electoratul britanic pare să fi votat după principiul „alegem răul cel mai mic”. Nici Johnson, nici Corbyn nu inspiră mare încredere, ambii fiind prinși de-a lungul timpului cu neadevăruri, promisiuni încălcate și afirmații ofensatoare. În campanie, Johnson a folosit sloganul „Să terminăm Brexit!” și a promis că, dacă obține majoritatea celor 650 de locuri din Camera Comunelor, va trece imediat prin Parlament acordul „de divorț” cu UE și va retrage Marea Britanie din blocul comunitar, pe 31 ianuarie 2020. De cealaltă parte, Corbyn a declarat inițial că va negocia o nouă înțelegere cu UE, după care a revenit și a promis un nou referendum în privința Brexit.
„Votați Partidul Conservator al unei singure națiuni, să terminăm Brexit și să mergem mai departe”.
Boris Johnson