x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un val de frig polar lovește Europa

Un val de frig polar lovește Europa

09 Ian 2017   •   14:08
Un val de frig polar lovește Europa
Sursa foto: Giorgio Onorati/EPA

Europa se confruntă cu un front atmosferic deosebit de rece, care a adus temperaturi polare ce au provocat moartea a cel puțin șaptesprezece persoane, în Polonia și Italia, iar Moscova a avut parte de cel mai friguros Crăciun ortodox pe rit vechi din ultimii 120 de ani, informează AFP.

Zece persoane au murit din cauza frigului, vineri și sâmbătă, în Polonia, iar bilanțul riscă să se agraveze, temperaturile rămânând sub - 20 de grade Celsius. În Italia, valul de frig care afectează țara, începând de vineri, a provocat moartea a cel puțin șapte persoane în curs de 48 de ore, anunță AFP, care citează cel mai mai recent bilanț al autorităților italiene. Cinci dintre aceste victime erau persoane fără adăpost, două dintre ele având cetățenie poloneză. În această țară a nins abundent în zona centrală, dar și în Apulia (sud-est), unde aeroporturile din Bari și Brindisi au fost închise sâmbătă dimineața, aceeași măsură fiind luată și în Sicilia și Insulele Eoliene. Între timp, Moscova a avut parte de cel mai rece Crăciun ortodox pe rit vechi din ultimii 120 de ani. Temperaturile au ajuns la circa - 30 de grade Celsius în timpul nopții, potrivit agenției de știri RIA Novosti. În Sankt Petersburg (nord-est), unde temperaturile au atins circa - 24 de grade Celsius, poliția a anunțat că a descoperit cadavrul unei persoane decedate ca urmare a hipotermiei, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Istanbul a fost afectat, la rândul său, sâmbătă și duminică, de o furtună de zăpadă care a paralizat viața de zi cu zi a locuitorilor celui mai mare oraș din Turcia, fiind perturbat traficul aerian, maritim și rutier. Circa 400 de zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, pe rute naționale, cât și internaționale, au fost anulate pe aeroporturile Ataturk și Sabiha Gokcen. Autostrada din nordul metropolei a fost închisă, iar mai multe autovehicule mari de transport au rămas blocate pe aceasta din cauza ninsorilor. În Bulgaria, doi imigranți clandestini irakieni au fost găsiți morți pe muntele Strandja (sud-est), în timp ce țara este afectată de furtuni de zăpadă. Bărbații, în vârstă de 28 și 35 de ani, au fost descoperiți înghețați într-o pădure. Peste 100 de orașe și sate au rămas fără curent electric din cauza viscolului.

 

Și nemții au avut parte de cele mai friguroase nopți din această iarnă, cu temperaturi de - 26 de grade Celsius, înregistrate de serviciul meteorologic în două localități bavareze din sud, și de - 25 de grade Celsius, la Oberstdorf.

×