x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO + GALERIE FOTO - Explozii în lanţ şi incendiu puternic la un depozit de muniţie din Ucraina

VIDEO + GALERIE FOTO - Explozii în lanţ şi incendiu puternic la un depozit de muniţie din Ucraina

23 Mar 2017   •   14:53
VIDEO + GALERIE FOTO - Explozii în lanţ şi incendiu puternic la un depozit de muniţie din Ucraina

Incendiul care face ravagii din noaptea de miercuri spre joi la un important depozit de muniţii din estul Ucrainei ar avea drept cauză un "act de sabotaj", conform procurorului militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, dar experţi militari, precum Dmitri Tâmciuk, în prezent deputat în parlamentul de la Kiev, înclină să creadă că este vorba nu de o "diversiune", ci de nepăsare şi neglijenţă, potrivit publicaţiei Gordon.com. 

"Incendiul la depozitul de muniţii din regiunea Harkov este rezultatul logic al faptului că, pe parcursul celor trei ani de război, niciunul dintre oficialii responsabili de protecţia şi respectarea siguranţei siturilor strategice din Ucraina nu a ajuns în faţa justiţiei", a afirmat expertul citat. 

Procurorul militar şef insistă însă asupra versiunii sale şi a spus joi, într-o conferinţă de presă la Kiev, că înaintea exploziei de la depozitul de muniţii de lângă Balakleia, regiunea Harkov, a fost auzit un sunet asemănător celui făcut de o dronă, potrivit postului de televiziune ucrainean 112, care a difuzat în direct briefingul său de presă. 



"Înainte de explozie s-a auzit zgmotul făcut de un aparat de zbor, asemănător celui făcut de o dronă, după care s-a auzit explozii în două locuri" pe teritoriul depozitului, a insistat el. 



"Un incendiu s-a declanşat la ora locală 02:46 (00:46 GMT) din cauza unui act de sabotaj" la un depozit de lângă micul oraş Balakleia, în apropiere de Harkov, scrisese anterior procurorul militar pe pagina sa de Facebook, referindu-se la rezultatele unei "anchete". 



În aceeaşi conferinţă de presă, susţinută între orele locale 10:00 şi 11:00, procurorul militar şef al Ucrainei a mai spus că încă nu s-a trecut la stingerea incendiului, deoarece muniţiile continuă să explodeze. "Stingerea incendiului nu poate fi efectuată şi nu se efectuează", a declarat Matios, citat de postul de televiziune 112 în pagina sa electronică. 


Depozitul adăpostea peste 138.000 de tone de muniţie şi obuze, în principal de artilerie, conform aceluiaşi responsabil ucrainean, care a precizat că nu a primit nicio informaţie cu privire la posibilele victime. 

"Evacuarea locuitorilor de pe o rază de 5 km este în curs. Este aproape încheiată", a declarat agenţiei Interfax-Ukraina, Stepan Maselski, şeful administraţiei locale. Potrivit canalelor media ucrainene, circa 20.000 de persoane au fost evacuate în cursul dimineţii din Balakleia şi localităţile învecinate. 


Armele stocate în acest depozit erau în principal destinate alimentării trupelor ucrainene care luptă împotriva rebelilor proruşi în regiunile învecinate din Est, conform postului de televiziune One Plus One. În decembrie 2015, "o tentativă de incendiere a depozitelor de la Balakeia a avut deja loc", conform sursei citate. 

Conţinând în general cantităţi vaste de arme şi muniţii, stocate în condiţii adeseori rudimentare, depozitele de muniţii din Ucraina sunt uneori vizate de rebelii proruşi, scrie AFP. 

În acelaşi timp, secretarul adjunct al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, Aleksandr Litvinenko, a sugerat posibila implicare a Rusiei în incidentul de la depozitul de muniţii din Harkov, conform Unian. AGERPRES

×