x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wendy Sherman şi Serghei Riabkov vor conduce delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei la negocieri

Wendy Sherman şi Serghei Riabkov vor conduce delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei la negocieri

30 Dec 2021   •   16:20
Wendy Sherman şi Serghei Riabkov vor conduce delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei la negocieri
Sursa foto: Hepta

Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei care vor participa la negocierile bilaterale din ianuarie pe tema garanţiilor de securitate vor fi conduse de Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american, şi de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, informează agenţia Reuters.

Negocierile bilaterale SUA-Rusia, pe tema garanţiilor de securitate, vor avea loc pe 10 ianuarie, în oraşul elveţian Geneva.

Înaintea negocierilor bilaterale, preşedintele SUA, Joseph Biden, va discuta, joi seară, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre o serie de teme internaţionale, inclusiv despre viitoarele negocieri de securitate. "Vor fi abordate o serie de teme, inclusiv viitoarele interacţiuni diplomatice cu Rusia", a declarat miercuri Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate Naţională, o entitate din cadrul Preşedinţiei SUA. Vladimir Putin a solicitat conversaţia telefonică, iar preşedintele Joseph Biden a acceptat-o, "deoarece crede că, în privinţa Rusiei, nu există nicio altă variantă în afară de dialogul direct de la lider la lider", a precizat oficialul citat.

"Scopul conversaţiei este continuarea discuţiilor pe toate subiectele care au fost pe agenda recentelor videoconferinţe", a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Uniunea Europeană vrea să participe direct la negocierile dintre SUA şi Rusia pe tema garanţiilor de securitate, a afirmat miercuri Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, în contextul în care Administraţia Joseph Biden a semnalat că reuniunea se va derula în format bilateral. "Noi nu vrem şi nu putem să fim spectatori de la distanţă, să fie luate decizii fără participarea noastră. Dacă Moscova vrea să discute în ianuarie despre arhitectura de securitate a Europei şi despre garanţiile de securitate, aceasta nu este o problemă care să ţină doar de Statele Unite şi Rusia. Uniunea Europeană trebuie să fie prezentă la aceste negocieri, unele negocieri au sens doar dacă se derulează în strânsă coordonare şi prin participarea Europei", a afirmat miercuri Josep Borrell Fontelles, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt.

Rusia a generat îngrijorare în Occident din cauza activităţilor militare din apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: negocieri ruso-americane