x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping vrea să împartă puterea cu Trump

Xi Jinping vrea să împartă puterea cu Trump

de Şerban Mihăilă    |    09 Noi 2017   •   18:13
Xi Jinping vrea să împartă puterea cu Trump

Președintele american, Donald Trump, a sosit, ieri, în China, într-o vizită oficială de trei zile, considerată cea mai delicată etapă a turneului său asiatic. Casa Albă știe că, fără sprijinul Beijingului, ambițiile nucleare ale Coreei de Nord nu vor putea fi reduse, în pofida sancțiunilor economice impuse Phenianului. De cealaltă parte, China vrea să-i arate lui Trump că ordinea mondială s-a schimbat și SUA nu mai sunt numărul unu.  

Chiar înaintea vizitei la Beijing, Donald Trump a cerut Chinei să continue izolarea Coreei de Nord, „un iad pe care nimeni nu-l merită”. Potrivit unui oficial american citat de Reuters, Trump va cere Chinei să rupă total relațiile financiare cu Coreea de Nord și să respecte sancțiunile decise de ONU contra Phenianului. În săptămânile care au precedat turneul asiatic al liderului de la Casa Albă, diplomația de la Washington a acuzat Beijingul, în repetate rânduri, că nu pune suficientă presiune pe dictatorul Kim Jong-un. De fiecare dată, liderii chinezi au răspuns la unison, susținând că au făcut destul pentru a pedepsi regimul de la Phenian. Alături de programul nuclear nord-coreean, relațiile comerciale bilaterale constituie al doilea dosar „greu” al primei vizite în China a președintelui Trump, care, în campania electorală, a acuzat Beijingul că „a furat” milioane de locuri de muncă din Statele Unite. De altfel, în timp ce avionul prezidențial american ateriza la Beijing, serviciile vamale chineze anunțau un excedent comercial de 223 miliarde de dolari cu SUA în primele zece luni ale anului, în creștere cu 8% față de perioada similară din 2016. Cu toate acestea, 19 acorduri comerciale, în valoare totală de nouă miliarde de dolari, au fost semnate, ieri, la Beijing, între companii chineze și americane, încă din prima zi a vizitei lui Trump. Parafate în prezența vicepremierului chinez, Wang Yang, și a secretarului american pentru comerț, Wilbur Ross, acestea vizează domenii precum bioștiințe, aviație și producția de bunuri. Cu ocazia ceremoniei de semnare, Wang a calificat aceste acorduri drept „o încălzire” înaintea summitului chino-american de joi, în cursul căruia președinții Xi Jinping și Donald Trump vor asista la semnarea altor contracte, în domenii cum sunt gazul sau soia. Deficitul comercial al SUA în relațiile bilaterale cu China a fost pe punctul de a provoca un război comercial total între cele două superputeri, la începutul acestui an.

Casa Albă, slăbită în fața Beijingului

În timp ce problema dosarului nuclear nord-coreean și remedierea deficitului comercial sunt solicitările presante cu care Trump a aterizat la Beijing, președintele Xi Jinping, care tocmai și-a adjudecat un al doilea mandat de cinci ani la conducerea celei de-a doua puteri economice mondiale, nu pare dispus să-i facă omologului său american mari concesii. „Criza financiară din 2009 și confuzia de la Casa Albă s-au adăugat la încrederea și chiar aroganța unei Chine care simte că e pe val. Încurajat de prosperitatea și puterea Chinei, Xi nu va fi înclinat spre compromis”, spune Orville Schell, expert în relații chino-americane, citat de AFP. În timp ce Trump se află în centrul unui anchete a justiției americane cu privire la amestecul Rusiei în campania prezidențială și, mai mult, el nu a reușit nici măcar să-și impună programul în Congresul SUA, Xi a devenit, după al XIX-lea Congres al Partidului Comunist, cel mai puternic conducător chinez după Mao Zedong, fondatorul Chinei moderne. Tot prin contrast, Trump se află în război cu cea mai mare parte a mass-media din SUA și este sprijinit de o treime dintre americani, în vreme ce Xi este prezentat la superlativ de imensul său aparat de propagandă. „Primul și cel de-al doilea cei mai puternici oameni ai planetei s-au întâlnit la Beijing. Dar care dintre ei e primul?”, se întreabă BBC.  

„China e un inamic de o forță incalculabilă și nu un partener strategic” Steve Bannon, ex-strategul-șef al Casei Albe

 

×
Subiecte în articol: donald trump xi jinping