x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fraudă URIAȘĂ a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive

Fraudă URIAȘĂ a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive

24 Noi 2021   •   12:57
Fraudă URIAȘĂ a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive

DIICOT Neamț a efectuat, miercuri, 16 percheziții înt-un dosar de fraudare a bugetului CNAS prin concedii medicale fictive. Prejudiciul estimat se ridică la circa 6 milioane de lei.

Dintre acestea, trei percheziții au fost realizate la sediile unor instituții, într-un dosar penal privind un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual.

Pe teritoriul României, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, ai cărui membri s-au asociat, în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului CNAS, prin inducerea în eroare a reprezentanților instituției cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajați ai unor societăți comerciale, pe care le-ar fi folosit în acest scop. Angajarea acestor persoane ar fi fost fictivă, firmele fiind înființate exclusiv în scopul obținerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale.

„Liderii acestui grup infracțional ar fi cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale, astfel încât ar fi folosit diverse metode, inclusiv persoane din sistemul medical sau persoane din familie, respectiv anturajul apropiat, pentru realizarea întregului mecanism, care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale”, arată DIICOT.

Activitatea infracțională a grupului s-ar fi desfășurat sub mai multe modalități: un palier pe care a avut loc angajarea fictivă a unor persoane la anumite firme, iar un alt palier prrin care s-ar fi obținut documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintă anumite boli. Aceleași persoane s-ar fi adresat, concomitent, mai multor case județene de asigurări de sănătate, de unde ar fi beneficiat, simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani.

 

×