x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Diplome de licenţă, vândute studenţilor străini

Diplome de licenţă, vândute studenţilor străini

de Monica Cosac    |    27 Iul 2017   •   21:30

Peste 100 de percheziţii au avut loc, ieri-dimineaţă, în judeţele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș la domiciliile unor profesori universitari şi studenţi, într-un dosar de acordare a diplomelor de licenţă pe bani. De asemenea, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la două universităţi: „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad.

Parchetul Instanţei Supreme a anunţat că în aceste instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare sau informaticieni, dar şi foşti absolvenţi care intermediau traseul banilor de la student la profesor, în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenţi. Potrivit anchetatorilor, în schimbul banilor, studenţi străini, care nu cunosc limba română, primeau de la profesori răspunsurile corecte la testele-grilă şi promovau examenele. Mai mult, ei cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata făcute.

Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat că „dezavuează cu fermitate” actele de încălcare a legii şi a normelor de etică universitară şi că va aştepta concluziile autorităţilor care instrumentează cazul pentru a lua măsurile legale care se impun.

Un număr de 36 de persoane sunt puse sub urmărire penală în acest dosar, denumit „Diplome de licenţă fără studii”, printre care şi doi rectori și alte cadre didactice.

 

×