x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi încasează lovituri succesive în planul ei disperat de pune mâna pe șefia EPPO

Kovesi încasează lovituri succesive în planul ei disperat de pune mâna pe șefia EPPO

de Ion Alexandru    |    16 Iul 2019   •   10:09
Kovesi încasează lovituri succesive în planul ei disperat de pune mâna pe șefia EPPO
Sursa foto: Karina Knapek

După consumarea alegerilor europarlamentare, dar, cu precădere, în ultimele două săptămâni, s-a reluat lobby-ul disperat pentru „ungerea” Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror general al Parchetului European. Pe plan intern, eurodeputații PPE, dar și noile pârghii ale lui Emmanuel Macron din tabăra Cioloș, fac presiuni pentru ca această procedură să fie derulată cu repeziciune, în paralel cu încercarea lor de a-l scoate din joc pe contracandidatul lui Kovesi, Jean Francois Bohnert, căruia presa europeană îi dădea ca sigură numirea în funcția de șef al Parchetului Național Francez. Ghinion! Bohnert nu se retrage, ba dimpotrivă, își reafirmă decizia de a candida și acuză presiuni exercitate pentru susținerea lui Kovesi. În paralel, Kovesi are ghinion și la București, unde, cu o întârziere de trei luni și trei zile, CSM a atacat cu recurs o decizie a Curții de Apel care a obligat Consiliul să-i acorde fostei șefe a DNA gradul profesional de procuror de Parchet General, fără să susțină vreun examen sau concurs național.

 

Candidatul francez înscris în cursa pentru funcția de procuror general al Pachetului European (EPPO), Jean Francois Bohnert a precizat, pentru site-ul european politico.eu, că zvonurile potrivit cărora ar urma să se retragă din cursă sunt „fake news” și că rămâne în continuare candidat. Asta, după ce presa internațională dădea, la sfârșitul săptămânii trecute, mai mult ca sigură retragerea sa, după ce a fost nominalizat pentru a deveni procurorul general al Parchetului Național din Paris. Nici vorbă de așa ceva, iar Bohnert acuză faptul că s-a încercat, în toată această perioadă, să se facă presiuni asupra lui pentru a-i lăsa drumul liber lui Kovesi.

Bohnert: „Nu renunț. Pentru că nimeni nu ar înțelege de ce”

„A fost trist să citesc mesaje pe Twitter care îmi cer să mă retrag din cursa pentru EPPO. Este ceva ce nu iau în considerare. Mai ales că procurorii germani mi-au oferit sprijinul public în cadrul unei conferințe. Mulți oameni mă susțin. Nu pot să renunț, pentru că mulți alți oameni nu ar înțelege de ce”, spune Bohnert. Acesta acuză chiar că s-a simțit oarecum scos din scenă, pentru că „toată lumea s-a concentrat pe Laura Codruța Kovesi, fiind inițiată chiar și o petiție pentru retragerea mea”.

„S-a pus prea mult accent pe lupta anticorupție din România. Atribuțiile viitorului procuror-șef al EPPO vizează investigarea, punerea sub acuzare și aducerea în instanță a celor care comit infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE. Corupția este doar o mică parte din atribuțiile EPPO. Audierea din parlament a pus accent doar pe anticorupție.

Sunt conștient că aceasta este principala experiență a lui Kovesi, însă există pericole în cazul în care lumea se va concentra doar pe acest aspect. Ar fi ca și cum ai folosi un binoclu. Dar, dacă schimbi focusul, nu mai este la fel. Nu a fost cea mai bună cale ca în Parlamentul European toată lumea să se concentreze doar pe lupta anticorupție”, a conchis contracandidatul lui Kovesi.

 

Kovesi acuză din nou Guvernul că nu o sprijină

Reacția procurorului francez vine și după ce, tot la sfârșitul săptămânii trecute, Laura Kovesi a reluat campania agresivă de imagine pentru dobândirea acestei funcții. Aceasta a oferit postului BBC un interviu în care s-a plâns, din nou, că „Guvernul nu mi-a susținut candidatura la Parchetul European”. Însă recunoaște că nu are nevoie de ajutorul Executivului, admițând însă că această candidatură „este foarte importantă”, atât pentru ea, cât și pentru foștii ei colegi din DNA.

Reamintim că, în februarie 2019, Comisia LIBE, controlată de oameni apropiați fostului eurodeputat Monica Macovei, a desemnat-o pe Kovesi pe primul loc, cu 26 de voturi, în timp ce francezul Bohnert a obținut doar 22 de voturi. Ulterior, și Comisia CONT, unde votul politic a fost similar, a preferat-o tot pe Kovesi. Însă, spre ghinionul ei, votul din comisii nu a valorat prea mult, în condițiile în care reprezentanții permanenți ai statelor în Consiliul UE au votat în proporție covârșitoare pentru Jean Francois Bohnert.

 

Lobby-ul agresiv pentru impunerea fostei șefe a DNA nu-l intimidează pe francezul Jean Francois Bohnert. Acesta iese, la rândul lui, și acuză presiunile la care a fost supus.

 

CSM a atacat cu cadoul făcut de Curtea de Apel București

Laura Kovesi a candidat la șefia EPPO fără să dețină gradul profesional de procuror de Parchet General, așa cum prevede strict Regulamentul EPPO. Deși ignoră, public, că are nevoie de această calificare, Kovesi a cerut, anul trecut, Secției de Procurori de la CSM să-i acorde acest grad fără examen, din oficiu. În 6 noiembrie, CSM a respins cererea ca inadmisibilă, explicând că orice treaptă profesională se obține prin concurs național. Pe 27 decembrie 2018, Laura Kovesi a atacat în instanță, la Curtea de Apel București, Hotărârea CSM, cerând anularea acesteia. În martie, a formulat o plângere prealabilă, la CSM, împotriva aceleiași decizii, și această acțiune fiind respinsă.

În mod incredibil, Curtea de Apel București a decis, la termenul din 8 aprilie 2019, să admită cererea lui Kovesi, a anulat Hotărârea CSM din 6 noiembrie 2018 și a obligat, împotriva prevederilor legale, CSM să-i acorde lui Kovesi gradul profesional fără examen sau concurs. Deși au trecut trei luni și trei zile de la acel moment, CSM a putut declara recursul împotriva acestei decizii abia pe data de 11 iulie 2019, deoarece calea de atac putea fi declarată în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Recursul a fost depus tot la Curtea de Apel București, dar judecarea lui va fi făcută de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Până în acest moment însă, pe rolul instanței supreme nu a fost înregistrat niciun dosar care să aibă acest obiect.

Iar aceasta nu este singura problemă pe care o are Kovesi. Fosta șefă a DNA este urmărită penal și are calitatea de inculpat în două dosare penale instrumentate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pentru luare de mită, abuz în serviciu, participație improprie la represiune nedreaptă și constituirea unui grup infracțional organizat.

Ca o coincidență, aceeași Curte de Apel București a decis, în aceeași perioadă, să ridice controlul judiciar instituit de SIIJ pe numele lui Kovesi, după ce procurorul de caz a fost dat afară din sala de ședință și a fost adus să susțină cauza un procuror din subordinea lui Augustin Lazăr. În fapt, acest procuror s-a comportat ca un veritabil avocat al Laurei Kovesi.

×