x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Magistrații ,,paraleli” umflă sistemul

Magistrații ,,paraleli” umflă sistemul

de Dan Constantin    |    11 Aug 2016   •   12:30
Magistrații ,,paraleli” umflă sistemul
Sursa foto:

Corpul magistraților se află în campanie electorală. La finele acestui an se va constitui un nou CSM, cu un mandat de șase ani. Actuala echipă este dezavuată de majoritatea judecătorilor și procurorilor, nereușind să scoată sistemul de sub suspiciunile de partizanat politic și de blat cu forțe oculte care dirijează sentințe și impun în fruntea unor instanțe oamenii controlați de binom. Independența justiției rămâne o sintagmă goală de conținut cu magistrați neindependenți, agățați de biografii neclare sau cu butoane de comandă în alte instituții. Proiectele de reformare anunțate de candidați arată că, în justiție, afară-i vopsit gardul și înăuntru-i leopardul.

Balenizarea CSM, condițiile improprii de lucru ale magistraților, confuziile și arbitrariul promovărilor, haosul creat de noile coduri, condițiile de salarizare identice și răspunderile diferite ale funcțiilor asimilate magistraților sunt câteva dintre punctele atinse de judecătorul Dragoș Alin Călin, candidat pentru unul din locurile rezervate Curților de Apel. Progresele sub impulsul MCV ,,par durabile” din exterior, dar percepția corpului magistraților este diterită. Analiza făcută sistemului relevă multe sedii la subsoluri, cu 7-10 colegi într-un birou, lipsite de căldură iarna, reparații făcute pe banii magistraților. Dispoziții ale noilor coduri amânate la aplicare, probleme la examenele de promovare, detașări discreționare și inutile. ,,CSM s-a balenizat, aducând zeci de magistrați în posturi de consilieri juridici, inclusiv la biroul de resurse umane sau la grefele secțiilor disciplinare. Încrederea scăzută în justiție arată că percepția publică recunoaște trinomul ,,pile-cunoștințe-relații”, susține Dragoș Călin.

Scheme reduse la MJ și CSM

Proiectul propune reducerea schemelor de personal ale CSM și MJ prin reconsiderarea statutului unor categorii profesionale și a politicii de resurse umnane. ,,Susținem eliminarea din legislație a categoriei personalului de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor, fiind de resortul Ministerului Justiției și al CSM inițierea unor demersuri în acest sens (...). Nu există nicio justificare constituțională pentru existența personalului asimilat magistraților (...) cei care doresc a beneficia de statutul și de drepturile magistraților trebuind să aibă și responsabilitățile acestora. Existența acestei categorii produce grave confuzii cu privire la statutul judecătorului și procurorului, inducând impresia existenței unor magistrați de cancelarie.” În plus, arată candidatul la CSM, salarizarea ,,personalului asimilat” este similară cu a judecătorilor și procurorilor, beneficiind de pensii speciale identice, deși nu îndeplinește activități judiciare.

Campanie electorală populistă și la judecători

Judecătorul Călin apără prin proiect și dezvoltă privilegiile magistraților, tactică electorală populistă preluată de la politicieni. ,,Legea de salarizare a magistraților trebuie să fie separată, așa cum există în majoritatea statelor UE”, susține candidatul. Ce salariu ar merita un judecător? Menţinerea unei proporții medii la sfârșit de carieră în magistratură, de minimum 7,6 între salariul brut anual al unui judecător de la ÎCCJ și salariul mediu brut anual pe economie: 7,6 x 2.681 lei x 12 luni = 244.507 lei. Adică un salariu lunar de 20.375 lei sau 4.578 euro. O fi rău?

 

Hăineală și Alina Ghica au format cel mai dezavuat tandem la conducerea CSM, un etalon al degradarii și politizării instituției în perioada Băsescu

 

×