x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta verde încetinește evoluția cancerului de prostată

Dieta verde încetinește evoluția cancerului de prostată

de Redacția Jurnalul    |    05 Mai 2024   •   07:20
Dieta verde încetinește evoluția cancerului de prostată
Sursa foto: Unsplash.com

O dietă bazată pe plante - una care nu exclude carnea și peștele, dar care este compusă în mare parte din alimente vegetale - ar putea contribui la încetinirea evoluției cancerului de prostată, potrivit unei cercetări coordonate de Universitatea din California, San Francisco.

„Dietele pe bază de plante sunt din ce în ce mai populare și oferă beneficii nutriționale în rândul persoanelor diagnosticate cu diverse boli cronice", scriu cercetătorii.

„Cu toate acestea, se cunosc puține lucruri despre legătura dintre dietele pe bază de plante și rezultatele clinice după diagnosticarea cancerului de prostată", adaugă aceștia.

Echipa a evaluat evoluția bolii la aproximativ 2.000 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată în stadiu incipient. După ce i-au urmărit pe pacienți timp de aproximativ 6,5 ani, cercetătorii au observat o evoluție mai lentă a bolii la cei care au aderat la o dietă verde. Cei care au urmat mai asiduu acest model alimentar au prezentat o reducere cu 47% a riscului de evoluție, față de cei care nu au urmat acest tip de dietă.

Mecanismele prin care o dietă bogată în legume poate exercita un efect pozitiv sunt multiple, explică cercetătorii.

Fructele și legumele sunt bogate în compuși antioxidanți și antiinflamatori care protejează împotriva cancerului, precum și în fibre. În schimb, alimentele de origine animală sunt legate de un risc crescut de apariție și recidivă a cancerului, notează ANSA.

„Deși sunt necesare cercetări suplimentare", concluzionează cercetătorii, „rezultatele acestui studiu sugerează că modelele alimentare pe bază de plante pot fi invers asociate cu riscul de progresie a cancerului de prostată".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cancer de prostată Dieta verde