x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Manipulare cu legile Justiției

Manipulare cu legile Justiției

de Dan Constantin    |    07 Dec 2017   •   13:30
Manipulare cu legile Justiției
Sursa foto: Emilie GOMEZ

Modificarea legilor Justiției din Polonia provoacă un conflict deschis cu Uniunea Europeană. Protestele de la București încearcă să facă o asociere între propunerile de modificare ale legilor Justiției aflate în lucru la Parlament și situația din Polonia. Mai mult, europarlamentari români din grupul PPE se folosesc de această manipulare pentru a lovi în interesele țării, Cristian Preda cerând suspendarea dreptului de vot în Consiliul European. De fapt, Polonia este în prag să fie sancționată în UE, dar perdeaua de fum este întinsă pentru a băga și România în aceeași oală.

Care sunt noile prevederi în dezbatere la Varșovia, cerute de președintele Duda și partidul Lege și Justiție care domină Seimul? Principala țintă este Curtea Supremă, lovită în actuala componență prin legea care prevede coborârea vârstei de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani, ceea ce ar antrena plecarea imediată a 40 la sută din magistrații ei. Singura modificare făcută la presiunea Uniunii Europene este că dreptul de a decide ce judecători pot rămâne după 65 de ani în post nu mai este al ministrului Justiției, ci al președintelui polonez. O altă lege privește Consiliul Național al Magistraturii (omologul CSM), care nu va mai fi ales de magistrați. Din cei 25 de membri, 15 vor fi numiți de Parlament, restul de președinte și Curtea Administrativă. În fine, prin noile reglementări apare o cameră disciplinară care are puterea să sancționeze judecătorii. Membrii acestei camere disciplinare sunt numiți de ministrul Justiției și de președintele Poloniei.

Este, așadar, foarte clar că între propunerile legislative de modificare a legilor Justiției din România și cele aflate în prag de adoptare în Polonia sunt diferențe ca de la cer la pământ. De aceea, Polonia riscă o decizie în Consiliul European de punere în acțiune a articolului 7 al Tratatului UE, care poate conduce la pierderea dreptului de vot în instituțiile europene.

Europarlamentarul Cristian Preda, din „Trupa Macovei”, jonglează cu legile Justiției pentru a sancționa România în UE

 

×