x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Răzmerițe în pușcării, ministrul aberează

Răzmerițe în pușcării, ministrul aberează

de Dan Constantin    |    14 Iul 2016   •   12:15
Răzmerițe în pușcării, ministrul aberează
Sursa foto: GrigorePopescu

Sistemul penitenciar din România stă să explodeze. O realitate cruntă, ascunsă de mulți ani, arată că pușcăriile au ajuns lagăre de exterminare, egale prin atrocități cu locurile de detenție din anii crânceni ai dictaturii staliniste. Ministerul Justiției refuză să-și asume răspunderea pentru genocidul programat pe care îl girează complice și amână din inconștiență cumulată cu sălbăticie luarea unor măsuri rapide care să detensioneze starea de revoltă din pușcării. Raluca Prună are ca prioritate stârpirea muncii intelectuale ca mijloc de reducere a pedepselor deținuților folosită ca o diversiune propagandistică menită să deturneze atenția de la gulagul românesc pe care îl patronează cu satisfacție și angajare.

Condamnaţii din penitenciarele româneşti sunt înghesuiţi unii peste alţii şi reuşesc cu greu să mai respire pe aceste călduri de foc. Deşi capacitatea totală de cazare a Administraţiei Naţioanle a Penitenciarelor este de 18.781 de persoane, în acest moment peste 28.000 de persoane sunt private de libertate, adică indicele de ocupare este de 151,31%, potrivit unui raport al Avocatului Poporului, publicat la finalul anului trecut. Oamenii au ajuns să moară cu zile din lipsa spaţiului insuficient, a tratamentului medical, a alimentaţiei sărace, dar şi din cauza invaziilor de gândaci şi a accesului precar la igienă intimă. Primul protest a avut loc luni seară la Penitenciarul de maximă siguranță de la Iași, unde mai mulţi deţinuţi au protestat fiind nemulțumiți de condițiile de detenție. Normele legale de spațiu sunt de neatins, fiecare deținut dispune în medie de doi metri pătrați. Și morții au un spațiu rezervat mai mare la mormânt! Șefii Penitenciarului din Iași au dispus negocieri cu revoltații, au anunțat o pace care a durat doar câteva ore. Forțele speciale de intervenție au fost mobilizate pentru pacificarea forțată. Situația de la Iași nu este cu nimic diferită de tensiunea acumulată în toate locurile de detenție din România. Acesta este şi motivul pentru care au izbucnit revolte în alte opt penitenciare.

Victor Ciorbea deschide anchete

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a început o serie de anchete în Penitenciarele Giurgiu, Rahova, Vaslui, Aiud, Botoșani. Sesizările din oficiu și anchetele vizează posibila nerespectare a art. 22, art. 34 și art. 35 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și, respectiv, dreptul la mediu sănătos.

3.950 de plângeri la CEDO

Din cauza încălcării demnităţii umane, protejată de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o serie de condamnaţi au depus cereri la CEDO prin care se plâng de condiţiile proaste din puşcării. Din cele 3.950 de plângeri adresate CEDO, majoritatea fac referire la viaţa proastă din puşcării. În general, cauzele aflate pe rolul CEDO dau câştig de cauză celui care se plânge, iar statul român plăteşte daune morale de ordinul sutelor de mii de euro anual. Ministerul Justiţiei a cerut în luna martie la CEDO amânarea luării unei decizii pentru situaţia din penitenciare, decizie care ar obliga România să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pentru întreţinerea deţinuţilor.

La Iași sunt 1.500 deținuți înghesuiți în spații cu o capacitate maximă de 750

 

Proteste în nouă penitenciare

  • Rahova - doi deținuți au decedat în 17 și 24 iunie 2016, iar un deținut a provocat un incendiu în celulă, intoxicând cadrele și alţi deținuți;

  • Iaşi - 480 de deţinuţi au refuzat hrana

  • Poarta Albă - 50 de deţinuţi au refuzat hrana

  • Botoşani - deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, opt deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani

  • Miercurea Ciuc - 81 de deţinuţi au refuzat hrana

  • Oradea - cinci deţinuţi au refuzat hrana

  • Giurgiu - 1.200 de deținuți s-au revoltat și au incendiat celulele, un deţinut a refuzat hrana

  • Vaslui - un deținut ar fi decedat ca urmare a căldurii excesive și a lipsei de ventilație, 43 au refuzat hrana

  • Brăila - nouă deţinuţi au refuzat hrana

Sursa: ANP, date proprii

Prună, pe arătură

Ministrul Justiției află ultima de starea din pușcării. A făcut un turneu prin penitenciare după ce a fost la CEDO și a descoperit șobolani la Poarta Albă, ordonând deratizare. Problema doamnei Prună este că nu poate să schimbe conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, nu schimbarea stării dramatice din sistem! Se lamentează că trebuie să coabiteze cu șefii ANP. Amintește cu juma de gură de amnistie, dar spune că pe turci nu i-a ajutat. Jegurile propagandei cu talpalargă care o preamăresc susțin că amnistia nu se justifică și ar anula sârgul anticorupției.

 

“ Nu doresc să fac niciun fel de comentariu. Lucrăm la asta şi, când vom avea ceva de comunicat, vom comunica”

Raluca Prună, ministrul Justiţiei

 

Doamna Prună a fost deranjată ieri de ziariştii care şi-au “permis” să o întrebe cum comentează protestele din puşcării. În loc de răspuns, a spus că nu e deontologică această întrebare (?!)

×