Autorităţile din Târgu Mureş au intrat în alertă şi au solicitat Ocolului Silvic, administratorul fondului forestier, să ia urgent măsurile necesare, după ce viespi gigant cunoscute sub denumirea de bărzăuni au atacat-o recent pe maratonista Daniela Cîrlan în zona pădurii Platoul Corneşti.
'Zona unde au fost semnalate viespile (vespa crabro) este la aproximativ 10 kilometri distanţă de zona de agrement a Platoului Corneşti, în pădure (zona cunoscută sub denumirea de Terebics-Cinege). Proprietarul pădurii respective este municipiul Târgu Mureş, însă aceasta este sub administrarea Ocolului Silvic Târgu Mureş, care a fost înştiinţat cu privire la această situaţie, pentru a fi luate măsurile care se impun. În perimetrul amintit au fost montate plăcuţe de avertizare, însă sportivii care îşi desfăşoară antrenamentele în zonă sunt rugaţi să întrerupă o perioadă de timp activităţile, pentru prevenirea incidentelor', a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Cosmina Paşcan.
Ea a subliniat că părinţii nu trebuie să îşi facă griji în privinţa siguranţei copiilor lor, întrucât în zona de agrement a Platoului Corneşti - spaţiile de joacă, pista amenajată cu tartan, respectiv Grădina Zoologică - este sigură şi că aici periodic sunt efectuate activităţi de dezinsecţie.
Şeful Direcţiei Silvice Mureş, Ilie Covrig, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că la sesizarea Primăriei Târgu Mureş angajaţii Ocolului Silvic se vor deplasa în zonă pentru a evalua situaţia, întrucât există posibilitatea ca viespile să aibă cuibul într-o zonă aflată în afara pădurii, fiind o specie care preferă lemnul de esenţă moale.
Covrig a susţinut că pe traseul indicat de municipalitate există într-adevăr câteva grămezi de lemn uscat, intrat în putrefacţie, care nu au putut fi îndepărtate în urma opoziţiei unor ONG-uri de mediu, iar acestea ar putea adăposti cuiburi de viespi.
Reprezentantul Direcţiei Silvice Mureş a spus că va putea prezenta un punct de vedere oficial după identificarea cuiburilor de bărzăuni.