x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Riscul administrării de antibiotice copiilor. Boala cronică pe care o pot dezvolta mai târziu în viață

Riscul administrării de antibiotice copiilor. Boala cronică pe care o pot dezvolta mai târziu în viață

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2025   •   19:00
Riscul administrării de antibiotice copiilor. Boala cronică pe care o pot dezvolta mai târziu în viață
Sursa foto: Hepta

Medicii avertizează asupra implicațiilor adminstrării excesive a antibioticelor la copii.

Un studiu recent arată o legătură între consumul de antibiotice la copii și riscul crescut de a dezvolta o boală cronică mai târziu în viață. 

Riscul de boală cronică la copii

Administrarea de antibiotice copiilor, mai ales în anumite perioade importante de creștere, poate fi periculoasă și poate afecta producerea și dezvoltarea celulelor producătoare de insulină din pancreas. Acest lucru crește semnificativ riscul ca un copil să dezvolte, la un moment dat în viață, diabet de tip 1.

Aceste informații au fost scoase la iveală de un studiu realizat la Universitatea Colorado Boulder din SUA, care a evidențiat cât de importantă este sănătatea microbiomului copiilor și influența acestuia pe termen lung.

Microbiomul este ansamblul microorganismelor, bacterii, fungi, virusuri și alte forme de viață microscopice ce trăiesc în și pe corpul uman. Aceste microorganisme sunt esențiale pentru sănătate. Microbiomul joacă un rol important în apărarea organismului împotriva bacteriilor, virusurilor și altor microorganisme dăunătoare. începe să se formeze de la naștere și este influențat inclusiv de modul în care copilul a fost născut sau dacă a fost alăptat sau nu. Copiii născuți natural și cei alăptați au risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 1 fiindcă au un microiom mai sănătos, notează thesun.co.uk., ciitat de a1.ro.

Unele cercetări arată că administrarea de antibiotice bebelușilor poate produce dezechilibre în microbiom, crescând riscul de diabet. Bebelușii se nasc cu o cantitate mică de „celule beta” pancreatice, singurele celule din organism care produc insulină. În primul an de viață al copilului , aceste celule beta cresc rapid. Acest lucru se întâmplă o singură dată în viața unei persoane. 

Antibioticele afectează microbiomul copiilor

Antibioticele sunt concepute pentru a distruge bacteriile dăunătoare, dar ele atacă și bacteriile benefice din intestine. Acest dezechilibru bacterian poate duce la efecte negative asupra sănătăți:

Modificarea sistemului imunitar: O floră intestinală dezechilibrată poate afecta modul în care sistemul imunitar reacționează la infecții și poate crește riscul de dezvoltare a unor boli autoimune, precum diabetul de tip 1.

Influența asupra dezvoltării pancreasului: Studiile pe animale au arătat că antibioticele pot interfera cu dezvoltarea celulelor producătoare de insulină din pancreas, ceea ce poate favoriza apariția diabetului de tip 1.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele beta din pancreas, responsabile pentru producerea insulinei. Aceasta duce la o incapacitate de a controla nivelul glicemiei. Deși cauza exactă a acestei afecțiuni nu este pe deplin înțeleasă, cercetările sugerează că intervențiile asupra microbiomului intestinal, cum ar fi administrarea excesivă de antibiotice, pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Măsuri de precauție

Evită administrarea de antibiotice fără prescripție medicală.

Promovează un microbiom sănătos. Apelează la suplimentele cu probiotice și o dietă echilibrată, bogată în fibre și alimente fermentate.

×
Subiecte în articol: antibiotice copii diabet