x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A apărut prima plângere penală împotriva lui Sima

A apărut prima plângere penală împotriva lui Sima

de Daniel Ionaşcu    |    15 Noi 2012   •   18:57
A apărut prima plângere penală împotriva lui Sima
Sursa foto: VICTOR CIUPULIGA /Mediafax
Procurorii pot face acum legătura între activitatea fostului şef al Bursei din Sibiu şi pierderea banilor.
Monica Nistorescu, fosta soţie a jurnalistului Cornel Nistorescu, a depus vinerea trecută plângere penală împotriva lui Cristian Sima, pentru înşelăciune. Aceasta este prima plângere penală împotriva fostului şef al Bursei de la Sibiu, care a fugit din ţară în urma pierderii banilor unor celebrităţi care au investit prin intermediul său.

"Eu sunt într-o situaţie specială, pentru că nu am apucat să investesc nici cu WBS Holding, nici cu WBS România. Am transferat însă 360.000 de lei, aproximativ 100.000 de dolari, direct într-un cont personal al lui Sima", a declarat Monica Nistorescu pentru Jurnalul Naţional. Ea spune că Sima a invitat-o în luna septembrie 2011 la sediul WBS Holding, unde a semnat două contracte, atât cu WBS România, cât şi cu cealaltă firmă, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, însă fără a se indica vreo sumă de bani. "Data este importantă, deoarece, din luna aprilie 2011, când el câştigase alegerile pentru şefia Bursei de la Sibiu, nu ar fi trebuit să mai aibă nici o legătură cu WBS România", a spus ea. Monica Nistorescu nu are la acel moment banii, însă reuşeşte să se împrumute 360.000 de lei mult mai târziu, în vara acestui an. Bani pe care i-a transferat la data de 5 iulie 2012 într-un cont privat al lui Sima deschis la banca elveţiană UBS, cont indicat într-o serie de e-mail-uri chiar de Sima.

La începutul lunii septembrie însă, Monica Nistorescu are nevoie de bani şi îl caută pe Sima pentru a-i returna sumele transferate. Ulterior, a apărut în presă că Sima a dispărut. Banii nu au fost returnaţi niciodată. Cum a fost posibil acest lucru? Povestea e asemănătoare cu a celorlalte victime ale brokerului. "Cânta la pian, e foarte cultivat, şarmant, un animal social extraordinar de convingător. Într-un an de zile a devenit un obişnuit al casei mele", ne-a spus victima.

Cazul său este unic, deosebit de al celorlalţi. În primul rând se poate proba cu documente transferul de bani către Sima. "Impresia mea e că autorităţile nici măcar nu ştiu de acest cont", spune ea. În al doilea rând, fiind vorba despre un transfer direct către contul privat al lui Sima, Monica Nistorescu este singura în măsură să facă o plângere oficială. Şi asta pentru că ceilalţi păgubiţi au contracte cu WBS Holding, prin care firma de brokeraj este acoperită în cazul pierderii banilor, pe când ea a transferat banii în alt cont. "Din punct de vedere al legii, el e un om liber. Mâine poate să se plimbe pe Calea Victoriei dacă vrea. Iar Islanda nu are acord de extrădare cu România", ne-a mai precizat Monica Nistorescu.

Cristian Sima a fugit din ţară la începutul lunii octombrie, după ce a pierdut banii clienţilor prin tranzacţii pe pieţe străine. În mai multe scrisori şi înregistrări, el spune că se află în Islanda. Printre clienţii păgubiţi se află fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu, creatoarea de modă Irina Schrotter, Florian Goldstein, proprietarul ziarului Bursa, şi omul de afaceri Radu Dimofte.

×
Subiecte în articol: Cristian Sima