x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Zambaccian, amânat pentru luna septembrie. Năstase: Probele pe care le vom aduce vor convinge judecătorii că achitarea este cea mai bună soluţie

Dosarul Zambaccian, amânat pentru luna septembrie. Năstase: Probele pe care le vom aduce vor convinge judecătorii că achitarea este cea mai bună soluţie

de Veronica Micu    |    03 Iun 2013   •   09:30
Dosarul Zambaccian, amânat pentru luna septembrie. Năstase: Probele pe care le vom aduce vor convinge judecătorii că achitarea este cea mai bună soluţie
UPDATE 15:00 - Procesul în dosarul Zambaccian a fost amânat. Instanţa a stabilit un nou termen pentru 9 septembrie. La următorul termen, toţi inculpaţii în dosar vor fi reaudiaţi.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că ședința a fost una plină de semnificații, la care studenții de la Facultatea de Drept ar fi fost fericiți să participe.

"Azi a fost doar faza de dezbateri, de principiu, mai curând. Studenții de la Drept ar fi fost fericiți să participe azi la dezbateri. Am avut ocazia să particip la dezbaterea unei cereri de recuzare a unuia dintre judecători şi din punctul meu de vedere rezultatul deliberării trei la doi, cu două opinii în sensul recuzării, arată că argumentele noastre erau serioase şi au fost luate în considerare. Dezbaterile au fost importante pentru a sesiza disfuncţiile legate de funcţionarea justiţie în România”, a spus Adrian Năstase.

El a precizat că speră ca probele și argumentele pe care le va aduce în toamnă vor convinge instanța că achitarea este soluția potrivită.

"Probele pe care le vom aduce, dar și argumentele prezentate de avocați vor conginge judecătorii că achitarea este cea mai bună soluție”, a mai spus Năstase.

UPDATE 11:47
- Instanţa a respins recuzarea judecătoarei Ioana Bogdan. Şedinţa va fi reluată în aceeaşi formulă.

UPDATE 9:52
- Adrian Năstase cere recuzarea unuia dintre judecători. Fostul premier a declarat că judecătoarea Ioana Bogdan a fost consilierul personal al lui Daniel Morar. În plus, avocaţii lui Năstase susţin că Ioana Bogdan nu ar avea statut de judecător. În urma cererii avocaţilor, şedinţa a fost suspendată.
 
-----------------------

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă un nou termen în dosarul Zambaccian, el exprimându-şi speranţa ca "încercările" prin care a trecut în ultimii ani să se încheie.

"Sper că încercările astea prin care am trecut şi trec de opt ani de zile să se încheie. Au venit şi băieţii mei. Probabil au dorit să arate şi în acest mod sprijinul pentru părinţii lor", a spus Năstase la intrarea în sediul instanţei.

Avocatul său, Ion Cazacu, a declarat că a depus la dosar mai multe cereri de probatorii, inclusiv de audiere a unor persoane şi efectuarea de expertize, care urmează să fie luate în discuţie de judecători.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

×
Subiecte în articol: adrian nastase dosarul zambaccian