x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator APIA ţine la secret subvenţiile Elenei Udrea

APIA ţine la secret subvenţiile Elenei Udrea

17 Sep 2014   •   20:31
APIA ţine la secret subvenţiile Elenei Udrea
Instituţia a refuzat să facă publice suprafeţele de teren pentru care Agrogreen Nana primeşte bani de la stat
Elena Udrea este protejată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în afacerea de la Nana, potrivit antena3.ro. Instituţia a refuzat să spună pentru ce suprafaţă de teren a cerut subvenţii de la stat firma Agrogreen Nana SRL, deţinută de Elena Udrea, în condiţiile în care este vorba de bani publici. APIA a explicat că prin publicarea acestor date ar aduce atingerea intereselor comerciale ale societăţii. Poziţia APIA este total diferită faţă de cea avută în urmă cu câteva luni când răspundea unei solicitări făcută de Antena 3 despre deputatul Marin Anton. Atunci, APIA a făcut publice toate datele despre firmele lui Anton, inclusiv suprafaţa de teren lucrată.

Udrea, arendaşa lui Băsescu

Moşiera Elena Udrea a întrat în afacerea de la Nana anul trecut. Potrivit declaraţiei de avere, Udrea şi-a cumpărat 18 terenuri agricole în judeţul Călăraşi. În total, 42 de hectare de teren în mai multe localităţi printre care şi Nana, lângă ferma deţinută de familia preşedintelui Băsescu.

În octombrie 2013, Udrea deschidea firma SC Agrogreen Nana SRL, cu un capital social de doar 200 de lei. Câteva luni mai târziu, firma proaspăt înfiinţată de Elenei Udrea primea în arendă terenurile Ioanei Băsescu şi depunea cerere la APIA ca să primească subvenţia de la stat. Doar că sumele pe care Udrea le va primi la stat sunt secrete. La solicitarea Antenei 3, agenţia care se ocupă de plăţile în agriultură a refuzat să spună care este valoarea subvenţiilor acordate firmei Agro Green Nana SRL şi pentru ce suprafaţă.

Într-un prim răspuns, APIA a înşirat pe două pagini paragrafe din lege, fără a menţiona concret care este motivul pentru care nu pot fi făcute publice datele cu privire la valoarea subvenţiei sau suprafaţa terenului. Într-un al doilea răspuns, APIA vine cu o precizare semnată chiar de directorul instituţiei, Mihai Spătărelu Puţintei. “Furnizarea acestor date ar putea aduce atingerea intereselor comerciale ale unei persoane fizice sau juridice, inclusiv proprietatea intelectuală”. Aşa că nimeni nu poate şti cum face Udrea agricultură pe bani publici. Răspunsul APIA este cu atât mai îngrijorător cu cât în urmă cu doar două luni, aceeaşi instituţie oferea presei date mai mult decât concrete despre terenurile şi subvenţia primită de deputatul Marin Anton, în perioada 2008 - 2014.

În răspunsul APIA din luna iulie, cele două firme ale lui Marin Anton - Total Agro SRL şi Rom Sem SRL - lucrează în acest an aproape 4.000 de hectare de teren. Sunt menţionate şi zonele în care se află aceste terenuri, cu suprafaţa exactă trecută în anexă iar răspunsul este semnat de acelaşi director Mihai Spătărelu Puţintei.

Şi-a luat Mercedes din banii de la Nana
Înainte de vacanţa de 1 mai, Elena Udrea s-a afişat prin Bucureşti cu noua sa maşină de lux, un Mercedes S 500. Preţul unei maşini de acest tip, produsă în 2014, fără dotări opţionale, se ridică la aproximativ 120.000 de euro. Întrebată a cui este maşina la volanul căreia a fost văzută, Elena Udrea a răspuns sec: Agro Green Nana. Firma a fost înfiinţată în octombrie 2013 şi pentru anul 2013, a raportat zero la cifra de afaceri, dar a avut pierderi de 125.534 lei, datorii totale de 458.274 lei şi capitaluri proprii negative de -125.334 lei. De asemenea, societatea avea la finalul anului 2013 stocuri de 137.097 lei, creanţe de 87.375 lei şi suma de 5.606 lei în casă şi conturi la bănci.

×