x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ard mai uşor blocurile reabilitate? Pericolul polistirenului, în zodia „Dorel”

Ard mai uşor blocurile reabilitate? Pericolul polistirenului, în zodia „Dorel”

de Dan Radu    |    11 Noi 2015   •   13:12
Ard mai uşor blocurile reabilitate? Pericolul polistirenului, în zodia „Dorel”

Tragedia din Colectiv a alimentat temerile că nicio clădire din România nu este sigură. Imagini cu blocuri arzând din cauza polistirenului folosit la reabilitare au umplut internetul. Producătorii dau asigurări că materialele folosite la termoizolare sunt sigure, dar cu un amendament. Să fie aplicate aşa cum scrie la carte.

Polistirenul folosit la reabilitarea blocurilor se topeşte, în caz de incendiu, fără să ardă cu flacără, spune Florin Hahui, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Polistiren. Producătorii sunt obligaţi să trateze granulele de stiren cu substanţe ignifuge înainte de procesul de fabricare a plăcilor de polistiren. Hahui a avertizat că siguranţa la foc ţine şi de felul în care plăcile sunt aplicate. „Plăcile trebuie să stea între două straturi de adeziv pentru a nu se asigura un culoar de ventilaţie care să întreţină flacăra”, spune Hahui. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţie, Claudiu Georgescu, a avertizat că deseori lucrările de reabilitare sunt realizate defectuos. „Fiţi atenţi cine vine pe şantier, ce se pune în operă şi mai ales cât se fură. Pe şantier vedem dimineaţa 50 de saci de adeziv, iar seara mai rămân doi, deşi pe bloc nu s-a pus mai nimic. Atenţie şi când se fac lucrările. La mai puţin de 5 grade, orice lucrare e sortită eşecului”, a spus acesta.

Pentru a fi folosit ca termoizolant pentru clădiri, polistirenul expandat trebuie să fie încadrat minimum în clasa E sau în clasele A, B, C, D. Clasa F înseamnă că polistirenul nu este ignifugat şi nu poate fi utilizat decât pentru protejarea ambalajelor.

Fumul degajat de polistiren poate fi foarte toxic, potrivit reprezentanţilor industriei. Până în septembrie 2015, polistirenul era ignifugat cu substanţa HBCD, foarte toxică şi cancerigenă. În prezent, HBCD a fost interzisă în UE, utilizându-se pentru ignifugare substanţa Polymeric FR. Potrivit directorului Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România, Delia Filip, toxicitatea fumului degajat de polistiren nu este controlată în UE.
 

×
Subiecte în articol: polistiren