x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asasinat în stil mafiot, cercetat iar, după 18 ani

Asasinat în stil mafiot, cercetat iar, după 18 ani

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2016   •   06:43
Asasinat în stil mafiot, cercetat iar, după 18 ani

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri, din Poliţia Capitalei, au redeschis ancheta într-un caz de crimă în stil mafiot, din 1998. Principalul suspect este Alexandru Găină, fiul unui fost ofiţer al serviciului secret al ministerului de interne, "Doi şi-un sfert". Cel ucis era cunoscut ca “ţepar”, avea foarte mulţi dușmani și făcea afaceri dubioase în domeniul imobiliar.

Mihai Ionescu, zis Piticu', a fost executat cu patru focuri de armă, într-o noapte, în timp ce încerca să intre cu mașina în garajul casei sale, de pe strada Oiţelor. Nu a avut nicio șansă de supravieţuire, deoarece a fost împușcat în cap de patru ori. Cazul a rămas nerezolvat până astăzi, când ancheta a fost reluată, la 18 ani de la comiterea crimei. “Avantajul noilor coduri Penal și de Procedură Penală este acela că infracţiunile de mare violenţă nu se mai prescriu. S-a lucrat foate mult la acest caz, dar nu au existat informaţii. Mihai Ionescu avea foarte mulţi dușmani”, explică Dan Antonescu, fost șef al Serviciul Omoruri, din Poliţia Capitalei.

Complicele lui Robocop, hoţul de mașini

Iniţial s-a presupus că mafia italiană ar fi comandat asasinatul, însă nu s-a descoperit până astăzi nici cine l-a executat, nici cine a comandat asasinatul. Principalul suspect este Alexandru Găină, fiul unui fost colonel în Ministerul de Interne. Era cunoscut ca hoţ de mașini, fiind complice al celebrului Radu Bolgiu - zis “Robocop”, pentru că era plin de tije, după numeroase accidente făcute cu mașinile furate. În urma unui furt, Găină a fost prins în flagrant, iar poliţiștii au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de armă, pentru a opri mașina furată pe care o conducea. „Mihai Ionescu, zis Piticu', era un tip din lumea interlopă, destul de contoversat, cu afaceri imobiliare, case amanetate, datorii neonorate. Noi atunci am făcut o anchetă amplă și minuţioasă, dar nu au fost suficiente probe. Cazurile acestea nu rămân în nelucrare și s-a ajuns la el chiar după 18 ani. Alexandru Găină era un infractor polimorf, iar acest tip de infractor este foarte periculos, pentru că, deși au infracţiuni mărunte, nu ratează niciodată oportunitatea. Este posibil ca la comanda interlopilor să-l fi executat”, explică Tudorel Butoi, psiholog criminalist. Cel mai probabil, ancheta s-a redeschis acum după ce un infractor prins de Poliţie a spus ce știa despre acest caz, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai blândă.

Mihai Ionescu, zis Piticu', locuia într-o casă de pe strada Oiţelor. În noaptea în care a fost executat, un BMW negru a mers cu viteză redusă prin faţa casei lui, până când Piticu' a ajuns în dreptul garajului. Atunci s-a deschis focul, iar Ionescu a fost împușcat în cap, prin geamurile laterale ale mașinii pe care o conducea. Ancheta s-a redeschis, iar rezultatul va depinde de probele care se vor putea găsi în continuare.

 

Alexandru Găină a fost condamnat pentru numeroase infracţiuni, inclusiv pentru viol. Pentru multe altele a scăpat necondamnat, iar pedepsele le-a executat la jumătate, conform legislaţiei românești.

×