x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani, bani şi iar bani. Magistraţii vor să fie şi ei acţionari şi asociaţi

Bani, bani şi iar bani. Magistraţii vor să fie şi ei acţionari şi asociaţi

de Violeta Fotache    |    07 Mai 2010   •   00:00

Pentru a elimina discriminarea, CSM intenţionează să obţină înlăturarea interdicţiei legale a magistraţilor de a avea calitatea de asociat sau acţionar

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat că există discriminări între cei care au calitatea de acţionari prin participarea la procesul de privatizare în masă şi cei care ar putea dobândi această calitate prin achiziţionare directă. Astfel, că forul suprem al magistraturii intenţionează să sesizeze Ministerul Justiţiei pentru a modifica sfera incompatibilităţilor şi a interdicţiilor magistraţilor.


CSM SPUNE CĂ LI SE ÎNCALCĂ DREPTUL FUNDAMENTAL LA PROPRIETATEA PRIVATĂ
"Menţinerea unei astfel de diferenţieri artificiale între magistraţii care au calitatea de acţionari prin participarea la procesul de privatizare în masă şi cei care ar putea dobândi această calitate prin achiziţionarea directă de acţiuni sau între magistraţii care au devenit participanţi la fondurile de pensii private prin efectul legii şi cei care ar opta pentru o astfel de calitate, deşi nu au obligaţia legală, reprezintă o încălcare a dreptului fundamental la proprietatea privată, prevăzut de art. 44 din Constituţie", se arată în punctul de vedere al Direcţiei legislaţie a CSM.


INTERDICŢIA DE A FI ACŢIONAR/ASOCIAT ESTE "EXCESIVĂ ŞI NEJUSTIFICATĂ"
CSM se referă la excepţiile de la regula interdicţiei, exemplificând cu participarea magistraţilor la sistemul de pensii private. Consiliul apreciază că aceasta reprezintă, alături de participarea la procesul de privatizare în masă, o situaţie de excepţie de la interdicţiile instituite, cu atât mai mult cu cât aderarea la un astfel de fond a avut caracter obligatoriu pentru persoanele în vârstă de până la 35 ani. "Având în vedere însăşi existenţa unor astfel de excepţii de la regula interdicţiei magistraţilor de a deţine calitatea de asociat sau acţionar, apreciem că excluderea acestei categorii profesionale de la posibilitatea de a deţine acţiuni este excesivă şi nejustificată. Instituirea prin lege a unor situaţii care, deşi considerate de excepţie, implică în fapt un număr mare de magistraţi care au în prezent fie calitatea de acţionar prin participarea la procesul de privatizare în masă, fie pe aceea de participant la un fond de pensii private, reprezintă un argument în susţinerea ideii că simpla calitate de acţionar sau asociat, care nu presupune exercitarea vreunei activităţi de administrare, conducere sau control, nu este de natură să aducă atingere independenţei şi imparţialităţii specifice funcţiei de judecător sau procuror", mai arată CSM.

CSM propune să fie înlăturată interdicţia legală a magistraţilor de a avea calitatea de asociat sau acţionar, dar să fie menţinută interdicţia de a exercita funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul organismelor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 303/2004. "În această situaţie, eventualele situaţii de incompatibilitate pot fi înlăturate prin utilizarea instituţiilor juridice ale abţinerii şi recuzării".

CSM va înainta propunerea Ministerului de Justiţie pentru a o putea eventual include în Strategia de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public 2010-2014, supusă în prezent dezbaterii publice de către MJ şi care include intenţia de reducere a sferei incompatibilităţilor şi interdicţiilor magistraţilor.

×
Subiecte în articol: observator