x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Basescu, la CSM - Si-au dat mana!

Basescu, la CSM - Si-au dat mana!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    15 Dec 2005   •   00:00
Basescu, la CSM - Si-au dat mana!

Presedintele tarii a facut ieri o vizita neasteptata la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). El si-a anuntat venirea cu o ora inainte. Pentru ca nu fusese informata din timp, Monica Macovei, membru de drept al Consiliului, lipsea, prinsa cu alte treburi. Ministrul Justitiei a reusit insa sa ajunga intr-un suflet tocmai in mijlocul discursului prezidential.

SCHIMBARE. Traian Basescu a avut ieri pentru prima data o alta atitudine fata de membrii Consiliului. Una prieteneasca si deschisa pentru gasirea unor solutii de inlaturare a cartonasului rosu dat de Uniunea Europeana justitiei romanesti. Presedintele a tinut inca din start sa precizeze ca n-a venit sa certe pe nimeni, nici sa-i ia partea ministrului Macovei in relatia tensionata dintre aceasta si Consiliu. "Nu sunt aici decat sa va spun ca avem o problema de credibilitate. Sa nu credeti ca am venit sa iau steagul ministrului Justitiei. La Bruxelles sunt semnale defavorabile si se pune problema suspendarii fondurilor europene pentru CSM. Nu ma pricep sa evaluez activitatea CSM. De aceea trebuie sa incercati dumneavoastra sa gasiti solutii de vitalizare a credibilitatii institutiei", le-a spus presedintele pe un ton binevoitor. In replica, seful CSM, magistratul Dan Lupascu, i-a multumit presedintelui pentru increderea acordata Consiliului si i-a explicat acestuia: "CSM n-a fost anul acesta la Bruxelles. De obicei acolo se afla alte opinii decat cele ale Consiliului".

CASTANA. In interventia sa, ministrul Justitiei a preferat sa mai critice o data Consiliul, insa presedintele i-a taiat elanul: "Doamna ministru, pe mine ca presedinte nu ma intereseaza o confruntare, ci colaborarea. Nu ma puneti la mijloc intre Guvern si CSM. Marea mea rugaminte este sa colaborati cu deschidere. Daca ducem razboaie, nu rezolvam problemele de fond", a subliniat Traian Basescu. (Violeta Fotache, Miruna Pasa)

SOLUTII PRACTICE
Traian Basescu a ridicat si problema credibilitatii sistemului de justitie. Cu o zi inainte de a ajunge la Bruxelles, la summit-ul de iarna, presedintele a cerut CSM solutii practice pentru inlaturarea discrepantelor dintre institutiile aflate in lantul judiciar. El a propus deja Consiliului sa gaseasca "poarta legala" pentru a suplini "lipsa majora de procurori" prin transformarea ofiterilor de Politie judiciara in procurori. "30.000 de politisti care produc dosare se lovesc de aproximativ 2.000 de procurori care nu au cum sa faca fata", a spus Basescu. El a rugat Consiliul sa gaseasca si o solutie pentru scurtarea duratei proceselor, sustinand ca are nevoie de experienta membrilor CSM.

×
Subiecte în articol: observator