x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu merge miercuri la Chişinău. Voronin îi compară vizita cu cea a mareşalului Antonescu

Băsescu merge miercuri la Chişinău. Voronin îi compară vizita cu cea a mareşalului Antonescu

de Marina Constantinoiu    |    16 Iul 2013   •   14:39
Băsescu merge miercuri la Chişinău. Voronin îi compară vizita cu cea a mareşalului Antonescu

Traian Băsescu va merge miercuri la Chişinău, după trei ani de la ultima sa vizită în Republica Moldova. Deşi agenda vizitei sale a fost publicată, nici un subiect de discuţie nu a fost anunţat, comentează jurnal.md.

Preşedintele României are în decursul zilei de miercuri o serie de întrevederi politice. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti, cel care l-a invitat pe omologul său român la Chişinău, va avea discuţii în cursul dimineţii cu şeful statului român, ulterior ambii vor susţine o conferinţă comună de presă.

În programul lui Băsescu nu se regăseşte fostul preşedinte al R.Moldova, liderul Partidului Comuniştilor - Vladimir Voronin. Acesta a criticat recent, cu vehemenţă, vizita preşedintelui României. Voronin făcuse declaraţii acuzatorii despre Băsescu pentru că i-ar fi sunat frecvent pe liderii Alianţei şi pentru data de 17 iulie aleasă pentru vizita în R.Moldova. În opinia liderului PCRM, venirea miercuri, 17 iulie, a preşedintelui României reaminteşte de prima vizită la Bălţi a mareşalului Ion Antonescu, care a avut loc la 17 iulie 1941, potrivit Unimedia.”Credeţi că Băsescu vine dinadins pe această dată sau este o simplă coincidenţă? Când a venit Antonescu, a deschis patru lagăre de concentrare la Bălţi şi Chişinău. Credeţi că în politică totul este coincidenţă? Fasciştii germani şi români au ocupat teritoriul Moldovei. În acest fel, prin această vizită, Băsescu încearcă să ne demonstreze legătura istorică dintre Moldova şi România, pe care încearcă cu tot dinadinsul în toţi aceşti ani să ne-o insufle”, a declarat Voronin într-o emisiune la postul TV7, potrivit Unimedia.

De altfel, Voronin a subliniat faptul că nu intenţionează să aibă o întrevedere cu şeful statului român. “Nu a fost transmisă nicio solicitare pentru o eventuală întrevedere cu Băsescu. Cel mai important, că nici dorinţă nu există”, a afirmat Voronin.

Traian Băsescu are discuţii nu doar cu liderii Moldovei, ci şi cu lideri ai partidelor, inclusiv cu liberalul Mihai Ghimpu, dar şi cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Pentru seară preşedintele român preconizează o întrunire cu reprezentanţi ai clerului şi ai societăţii civile. Presa notează că printre mesajele şi subiectele de discuţie pe care le-ar putea aduce Traian Băsescu pentru Chişinău figurează stabilitatea politică, existenţa statului de drept ca o garanţie în sensul credibilităţii în faţa Uniunii Europene, continuitatea orientării europene, rezolvarea problemei transnistrene şi nu se exclude că ar putea anunţa că statul român oferă opţiuni serioase în domeniul securităţii energetice a Republicii Moldova.

Iniţial, vizita lui Traian Băsescu era preconizată pentru 1 februarie curent; însă aceasta a fost amânată din cauza intervenţiei chirurgicale a preşedintelui moldovean Nicolae Timofti. Recent, şeful statului moldovean a declarat că "dincolo de treburile de stat şi proiectele economice şi culturale pe care le vor discuta cei doi, preşedintele Băsescu e aşteptat la Chişinău şi de cetăţenii care-i apreciază activitatea şi preocuparea pentru cauza Republicii Moldova”. Ultima vizită a lui Traian Băsescu în R.Moldova a avut loc în anul 2010.

×