x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ”Bazele de masă, astăzi, stau acasă!”

”Bazele de masă, astăzi, stau acasă!”

de Serban Cionoff    |    21 Noi 2016   •   10:22
”Bazele de masă, astăzi, stau acasă!”

Trâmbițat, în cele patru zări, ca fiind o grandioasă manifestare a adeziunii plenare și a indestructibilei unități de rit tehnocrat în jurul guvernului a la Varză de Bruxelles și a premierului Dacian Cioloș, mitingul de ieri s-a dovedit a nu fi decât un ,,fâsss’’. Și încă unul de zile mari! Pentru că, deși, atunci când a mijit proiectul, organizatorii se lăudau cu peste 50.000 de suflete de militanți, în realitate,  după cum se poate vedea cu ochiul liber din fotografia pe care a postat-o mai tânărul nostru confrate Liviu Pleșoianu, ieri, în Piața Victoriei, nu se aflau decât câteva persoane. Mai rău, martori oculari au declarat că, dacă la numărătoare scădeai jandarmii și jurnaliștii( prezenți în teren în baza îndatoririlor de serviciu) numărul participanților nu trecea de 10 și ceva....

 Și când te gândești câtă energie au risipit organizatorii pentru a propaga pe felurite canale media ideea ostilității îndârjite și a cumplitei spaime de care dădeau dovadă  Primăria Bucureștilor în general, primărița Gabriel Vrânceanu în special, față de această impresionantă acțiune de masă. Că, până la urmă, toată isnoava s-a dovedit doar… o snoavă, asta este o altă veste-poveste. Totul era să se facă ceva zgomot, doar așa, ca să afle lumea cât de mari și de tari suntem noi și-ai noștri!

 Așa încât, după tot felul de amânări , iată că a rămas bătută în cuie data de 20 noiembrie. Ziua cea mare în care urma să se desfășoare impresionanta acțiune în sprijinul guvernului și, mai ales, a premierului Dacian Cioloș.  Care acțiune s-a dovedit a fi cu adevărat impresionantă dar numai și numai prin ridicolul absolut de care s-au acoperit genitorii săi, de vreme ce între lumea virtuală, în care aceasta era pusă la cale și lumea reală, din care urma să erupă în fața sediului guvernului o Niagară de susținători, s-a căscat o uriașă prăpastie.

Până la urmă, nimic de mirare, fiindcă dacă s-ar mai fi uitat și printr-o carte și nu doar pe monitoarele înțesate de conturile de Facebook ale aliaților virtuali și de nădejde, managerii acțiunii ar fi aflat vorbele înțeleptului după care cel mai păgubos lucru este să îți iei iluziile drept realitate.  

 Mai mult ca sigur, la această oră, sfetnicii și clarvăzătorii de la Palatul Victoria caută de zor vinovații pentru cacealma. Cu toată dragostea, îi povățuiesc să își cruțe eforturile, fiindcă adevărații - și singurii!- vinovați pentru ultra-penibilul eșec de ieri se află tocmai în guvern, ca și în anexele sale. Place sau nu, acesta este adevărul: guvernul și premierul Dacian Cioloș sunt cei care au sabotat mitingul de ieri! Fiindcă este cel puțin imprudent ca, în ajunul campaniei electorale, tu, premier, să tuni și să fulgeri împotriva creșterii salariilor și a pensiilor, să faci ca toate visele împotriva eliminării unui duium de taxe și de biruri care împovărează bietul român, pentru ca, după aia să îl mai și aștepți să vină, cu entuziasm, la un miting de susținere.

Cât privește anunțul de ultimă oră privind  miraculoasa Lege a salarizării unitare pe care guvernanții vor să o lanseze pe ultima sută de metri, eu zic să nu ne facem mai spaime, ci mai bine să ne gândim la zicala din bătrâni despre îngrășatul porcului în ajun!

Revenind,însă, la amănuntul(?!) că de la miting au lipsit până și aderenții jurați, adică pe postacii arvuniți să exprime și să disemineze mesaje de înflăcărată susținere față de premierul Dacian Cioloș, iarăși nu văd în treaba asta un motiv de mare mirare. Atâta pot, atâta fac și ei… Îi cred și eu, una este să îți iei, pe Facebook, diverse nume, chipuri și pseudonime, dar cu totul altceva să vii , efectiv, la manifestațiune.

Nu am de unde cunoaște care ar fi fost pateticele lozinci pe care ar fi trebuit să le scandeze participanții la mitingul-cacealma de ieri, în schimb cred că au acum toate motivele să fluiere a pagubă și să își amintească vorbele cu mult tâlc al hâtrului Octavian Stoica spuse , cu vreo două decenii și ceva în urmă, după ce tot un fel de miting anunțat cu tobe și trâmbițe s-a dezumflat fără drept de apel:,,Bazele de masă, astăzi, stau acasă!’’  

 Mai mult decât eșecul acțiunii de duminică, contează cred foarte seriosul avertisment pre-electoral pe care l-a transmis. Duminică, 20 noiembrie, fiind fix cu trei săptămâni înainte de 11 decembrie, ziua votului pentru viitorul Parlament al României. Și, chiar dacă nu este sută la sută o anticipare a prezenței sau a intențiilor de vot, imaginea pieței goale de ieri nici a prea bine nu arată pentru un anumit segment al scenei politice.

Ar mai rămâne, totuși, o soluție dar ce te faci dacă, tocmai acum, PSD a solicitat Biroului Electoral Central ca fiecare partid înscris în competiția electorală să aibă un reprezentant la Autoritatea Electorală Permanentă în momentul scanării proceselor verbale preluate de la la birourile electorale județene și,totodată, să se pună la dispoziția fiecărui partid aplicațiile informatice  care vor fi folosite la numărarea voturilor și pentru repartizarea mandatelor, respectiv softul și codul de surse.

Nu exclud posibilitatea ca unii postaci, tehocrați nevoie mare, să vadă în această solicitare un fel de suspiciune ne-rezonabilă sau poate chiar un proces de intenție în toată regula! Însă eu  și cu siguranță nu numai eu, o văd doar ca o dovadă de comportament prudențial. Nu de alta, dar, până acum,faimosul dicton al lui Stalin- ,,Nu contează cine votează, contează cine numără voturile’’-, deși nu a fost reînnoit, nu a fost nici abrogat!            

×