x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bodu, controale deghizate

Bodu, controale deghizate

de Daniela Ivan    |    05 Oct 2005   •   00:00
Bodu, controale deghizate

In ciuda unei imagini bune, Fiscul are si cateva hibe de care nu a scapat inca. Unii functionari sunt nepoliticosi, contribuabilii sunt trimisi de la un chiseu la altul, formularele care trebuie completate sunt prea stufoase, iar o parte dintre functionari primesc cadouri pentru a rezolva mai repede problemele contribuabililor.

Un sondaj de opinie efectuat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) si comandat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a scos la lumina parerea romanilor despre Fisc. Peste 18% dintre intervievati au declarat ca au mare incredere in aceasta institutie, iar 60,9% au spus ca au destula incredere. Doar 14,4% dintre intervievati au afirmat ca au putina incredere, iar 2,9% au spus ca nu au nici un fel de incredere. La ancheta au partcipat 2.300 de persoane care au fost asteptate la iesirea din 92 de sectii financiare si rugate sa raspunda la un scurt interviu.

PROBLEME. Datele din sondaj arata ca 17,1% dintre repondenti ofera mici cadouri pentru a li se facilita rezolvarea problemelor. De asemenea, 37,8% dintre intervievati sustin ca fac prea multe drumuri pentru a rezolva o problema, 25,9% spun ca sunt trimisi de la un ghiseu la altul, iar 44,4% sustin ca formularele care trebuie completate sunt prea numeroase. In timp ce 93,7% spun ca personalul imi ofera informatiile de care am nevoie, 15,7% spun ca personalul nu este politicos.

REZOLVARE. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu (foto), intentioneaza sa schimbe programul de la administratiile financiare, in sensul ca nu se va mai lucra sambata, iar peste saptamana programul se va prelungi pana la orele 20:00-21:00. El a mai spus ca se va deghiza si va umbla prin sectiile financiare pentru a vedea cu ochii lui daca functionarii sunt nepoliticosi. In plus, pentru a usura activitatea contribuabililor, Fiscul intentioneaza sa creeze un sistem prin care taxele si impozitele sa poata fi platite cu cardul.

×
Subiecte în articol: observator