x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bolnavi mancati de vii de paduchi

Bolnavi mancati de vii de paduchi

26 Feb 2004   •   00:00

Decesul, in mai putin de o luna si jumatate, a 21 de pacienti internati la Spitalul din Poiana Mare l-a determinat pe ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, sa verifice personal situatia.

Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, s-a deplasat ieri, personal, la Spitalul Poiana Mare, pentru a inspecta conditiile in care traiesc pacientii de aici. Vizita membrului Executivului survine scandalului iscat din cauza conditiilor inumane in care erau tratati pacientii, conditii ce au dus la moartea a 21 dintre acestia in mai putin de o luna si jumatate. Scandalul s-a lasat cu demiterea directoarei spitalului, Florentina Pesa.

MOTIVE. Primele semnale in legatura cu situatia din spital au venit prin intermediul unor scrisori ale angajatilor unitatii sanitare, in care acestia semnalau gravele nereguli din institutie: "Bolnavii sunt mancati de vii de paduchi, iar atunci cand sunt anumite controale, dna directoare Pesa Florentina ne obliga sa-i stropim cu substante toxice", se mentioneaza in scrisoarea semnata de 26 de angajati. Cadrele medicale de aici acuza ca situatia bolnavilor era cunoscuta la nivelul institutiilor judetene, dar ca acestea au inchis ochii, deoarece au primit diverse sume de bani sau au participat la "chiolhane " organizate din "cotizatiile lunare si obligatorii" solicitate angajatilor spitalului.

ANCHETA. Dupa ce MSF a fost sesizat, autoritatile locale s-au alertat si ele. Astfel, prefectul de Dolj, Ion Calin, si directorul DSP Dolj, dr. Constantin Ecobici, si-au anuntat disponibilitatea pentru remedierea disfunctionalitatilor. De asemenea, se efectueaza "cercetari cu privire la modul in care s-au produs cele 21 de decese", a precizat ieri comisarul-sef Constantin Petrescu, prim-adjunct al sefului Politiei doljene.

CONTRAACUZE. Numeroase voci sustin - pe de alta parte - ca intreg scandalul ar fi fost provocat de actualul primar din Poiana Mare, Petre Simion, care ar fi dorit inlaturarea cu orice preta directoarei Florentina Pesa. Motivul: fortarea MSF sa aloce 100.000 de euro, in vederea modernizarii spitalului si transformarii unei parti a lui in Sectie Medico-Sociala, pentru ingrijirea persoanelor fara adapost - plan care nu era, se pare, pe placul Florentinei Pesa.

DIRECTOR NOU. Ministrul Branzan a incercat ieri sa convinga mass-media ca situatia n-ar fi chiar atat de sumbra la Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare. Asta in timp ce angajatii unitatii sanitare au recunoscut ca au fost "scosi la smotru" in ultimele zile tocmai pentru ca spitalul sa nu arate chiar asa jalnic in timpul vizitei ministrului Branzan. Una peste alta, Ovidiu Branzan a numit un nou director la Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare in persoana economistului Viorel Oprescu.

Amnesty International s-a sesizat
Situatia de la spitalul din Poiana Mare a intrat in atentia Amnesty International (AI), oficialii organizatiei apreciind ca autoritatile romane ar trebui sa ia masuri imediate in acest caz, informeaza Mediafax. "Este o situatie de groaza.

Autoritatile romane trebuie sa actioneze imediat pentru a asigura caldura, hrana si medicamente", sustine directorul pentru relatii cu presa al biroului londonez AI, Lesley Warner. Amnesty International mai arata ca situatia de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare a fost in atentia publicului in mai multe randuri.

"In timpul regimului Ceausescu, in anii ‘70 si ‘80, era de notorietate faptul ca la Poiana Mare erau inchisi disidentii. Dupa 1989, conditiile deplorabile de aici si lipsa tratamentului adecvat au simbolizat situatia trista, periculoasa, a miilor de persoane cu dizabilitati psihice care traiesc in institutii similare din intreaga tara", adauga sursa citata.( CRISTIAN VASILCOIU )

×
Subiecte în articol: observator poiana poiana mare