x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caldura mare, mon cher!

Caldura mare, mon cher!

27 Iun 2006   •   00:00

De astazi si pana joi, vremea va fi caniculara in toata tara. Tempera-turile prognozate pot ajunge la 38 sau chiar 40 de grade Celsius.

SETE. Apa, la mare cautare
De astazi si pana joi vremea va fi caniculara in toata tara. Temperaturile prognozate pot ajunge la 38 sau chiar 40 de grade Celsius. Conform INMH, aceste valori de temperatura sunt cu cinci pana la opt grade mai ridicate decat mediile climatologice ale perioadei.

Indicele de confort termic "temperatura-umezeala" va atinge si chiar va depasi pragul valoric 80 in regiunile vestice, sudice si sud-estice. In cursul dupa-amiezelor, gradul de instabilitate atmosferica se va accentua in regiunile nord-vestice si in zonele montane, unde pe arii restranse vor fi posibile ploi cu caracter torential. Pentru a preintampina evenimentele nedorite, Ministerul Mediului a trimis o atentionare tuturor prefecturilor din tara.

LESINURI. Canicula pune mari probleme in aceste zile. Peste 600 de galateni au apelat in utimele 48 de ore la Serviciul Judetean de Ambulanta Galati pentru a solicita interventia in cazuri de lesin si crize cardiace provocate de caldura. Din pacate, 10 dintre pacienti nu au mai putut fi insa salvati. Si in Bucuresti, temperaturile foarte mari au creat probleme persoanelor cu probleme cardiace sau varstnicilor. In week-end-ul trecut, peste 200 de apeluri au fost inregistrate la Serviciul de Ambulanta al Capitalei.

SFATURI. In aceste conditii, medicii sfatuiesc din nou sa fie evitate pe cat posibil deplasarile in jurul pranzului. Pentru zilele toride care vor urma, cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius, medicii recomanda o hidratare foarte buna, respectiv consumul a doi litri de lichid pe zi (apa, suc, compot sau ceai). De asemenea, alimentele trebuie sa fie bogate in vitamine si saruri, adica legume si fructe, si mai ales sarace in grasimi animale.
In cazul copiilor, medicii recomanda prudenta maxima.

×
Subiecte în articol: observator