x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camera Deputaţilor: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii

Camera Deputaţilor: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii

03 Feb 2016   •   15:03
Camera Deputaţilor: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 204 voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi 63 de abţineri, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului.

Potrivit raportului Comisiei pentru egalitate de şanse, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat, se arată în raport.

Potrivit documentului, Ziua femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua bărbatului cu cea a tatălui.

Deputatul liberal Mircea Dolha a precizat că l-a frapat faptul că iniţiatorii proiectului sunt bărbaţi şi nu femei, prin urmare unii colegi senatori s-au simţit discriminaţi că nu au o lege a bărbatului în România.

"PNL va vota această propunere, pentru că PNL crede în familie şi crede că relaţiile dintre soţ şi soţie pot fi mai bune şi prin această dată de 19 noiembrie - ziua bărbatului, începutul iernii, şi 8 martie, început de primăvară, ziua femeii", a menţionat Dolha.

Deputatul UDMR Molnar Szolt a spus, la rândul său, că această lege dă posibilitatea tuturor celor interesaţi să aibă o zi în care să atragă atenţia asupra problemelor care îi afectează.

"În cultura modernă se face referire şi se atrage atenţia de foarte multe ori asupra unor probleme specifice ale bărbaţilor, asupra unor boli specifice ale bărbaţilor şi, mai nou, vorbim şi despre unele probleme la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate şi eu consider că ziua de 19 noiembrie va fi un moment prielnic să discutăm despre aceste subiecte, de aceea grupul UDMR va susţine iniţiativa", a arătat Molnar Szolt.

În schimb, deputatul PSD Petre Daea a menţionat că nu are nevoie de o zi a bărbatului.

"Cred că mulţi din această sală ştiu că 8 martie e o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim şi cu care trăim, drept pentru care cred că este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia şi o simţim ca atare. În ceea ce mă priveşte, nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie, sper să o primesc fără un temei legal", a încheiat Daea.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

×