x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carol Roman, decanul presei românești

Carol Roman, decanul presei românești

de Dan Constantin    |    23 Feb 2021   •   07:04
Carol Roman, decanul presei românești

Carol Roman împlinește astăzi 89 de ani. Vârsta îl prinde în aceeași ipostază ca acum 10 ani, ca acum 20 de ani, ca acum 70 de ani: profesând ca ziarist. Este în sine un record de longevitate în presa românească, dar nu doar rezistența impresionantă în truda scrisului la ziar reprezintă marea calitate care îl menține pe Carol Roman de peste șapte decenii în spațiul public, mereu în prima linie. Luând din  adolescență, când a pășit pentru prima oară într-o redacție, lecția de bază a jurnalistului la cotidian - trăiește clipa, fii cronicarul vieții - el a reușit să altoiască pe efemera pagină de ziar soliditatea evenimentului care devine picătură de istorie. Carol Roman este remarcabil cronicar al marilor cicluri care au marcat transformările radicale ale României, trecând cu experiențe personale de la teama războiului la speranțele păcii înghețate în umbra de gheață a stalinismului. La reluarea firului de normalitate a deschis fereastra spre lume pentru cititorii lui, oferind tinerei generații pagini antologice, de dialoguri cu marile personalități din galeria premianților Nobel și a clasicilor în viață ai literaturii române.

Marea zguduire din decembrie ’89 îl pune pe frenericul reporter în poziția proustiană de recuperare a timpului pierdut. Face prima investigație solidă de presă privind misterele revoluției, deschizând prin întrebările puse în 1990 o dezbatere care continuă de trei decenii. Marea lui experiență de viață, prestigiul profesional dublat de farmecul personal al abordării optimiste a situațiilor absurd-caragialești ale capitalismului românesc de dată recentă, l-au adus firesc și în rândul celor care s-au aventurat să fondeze noi publicații. L-am redescoperit astfel în calitatea dublă de ziarist care caută să deceleze esența schimbărilor, alături de cea a responsabilității pentru menținerea, de  două decenii, în primul plan al calității a revistei de politică externă cu autoritate în zona Balcanilor.

M-am întrebat de multe ori, cu invidie profesională topită în căldura  prieteniei de care sunt mândru, care este secretul celebrității extrase de Carol Roman din titlul propriei anchete internaționale pe care a condus-o cu temeinicie până la intrarea ei în manualele de jurnalism. Răspunsul nu l-am primit de la sărbătoritul de astăzi; cred însă că această biografie performantă are în ea un alt mare secret. Mereu i-a stat alături un suflet-pereche, cu o poveste de roman - Melike, soția cu genele extrase din valurile Bosforului. 

 

Carol Roman, ziaristul frenetic, împlinește 89 de ani. „La mulți ani!” decanului de vârstă al presei românești

×