x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine va plăti pentru dezastrul din Colectiv. Ancheta, două săptămâni

Cine va plăti pentru dezastrul din Colectiv. Ancheta, două săptămâni

de Diana Scarlat    |    02 Noi 2015   •   12:00

Ancheta penală începută în cazul tragediei de la Clubul Colectiv a fost preluată de Procurorul General al României, date fiind proporțiile fără precedent ale dezastrului. Cercetarea criminalistică va dura cel puţin două săptămâni, precizează specialiștii. Clubul organiza frecvent evenimente, fără autorizaţie de la ISU.

Imediat după tragedia de la Clubul Colectiv s-au deschis două anchete: o analiză criminalistică și ancheta penală. „Ancheta criminalistică va urmări felul în care s-au desfă-şurat evenimentele, în baza mărturiilor, imaginilor existente şi a analizei la locul faptei. Se va stabili modalitatea în care s-a produs incidentul, apoi se va constata existenţa sau nu a unor fapte de natură penală. După această etapă se începe urmărirea penală. În funcţie de rezultatul anchetei, se face încadrarea juridică şi se constată factorii care au dus la tragedie: nerespecaterea unor prevederi legale, acordarea unor avize. Toate acestea se cumulează şi se constată în sarcina cui sunt atribuite”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu. Încadrarea juridică a celor găsiți vinovați se poate schimba, în urma anchetei.

Patronii clubului sunt cercetaţi pentru omor calificat, nu pentru ucidere din culpă, aşa cum fusese încadrarea iniţială. Unul dintre ei, Cosmin Mincu, a ignorat avertismentele constructorilor care i-au propus antifonarea cu materiale ignifugate, preferându-le pe cele inflamabile, cu 50% mai ieftine.
 

×
Subiecte în articol: INCENDIU în clubul Colectiv