x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM solicită încetarea atacurilor asupra vieţii private a magistraţilor

CSM solicită încetarea atacurilor asupra vieţii private a magistraţilor

07 Apr 2009   •   00:00

Consiliul Superior al Magistraturii solicită, în calitate de apărător al independenţei justiţiei, încetarea atacurilor asupra vieţii private a magistraţilor, atacuri ce au dus la asigurarea protecţiei unora dintre aceştia, informează Mediafax.

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a solicitat, astăzi, "să înceteze de urgenţă" atacurile asupra vieţii private a magistraţilor şi a recomandat abordarea unei atitudini echilipbrate şi respectuoase faţă de organele judiciare şi faţă de lege.

Andreieş a explicat că, în urma atacurilor lansate în ultima perioadă asupra justiţiei de către lideri de opinie, mass-media audiovizuală, analişti sau chiar oameni politici, a decis să aibă o declaraţie publică, arătându-şi îngrijorarea faţă de acest fenomen.

Preşedintele CSM a susţinut că dezbaterea publică este normală într-un stat de drept, însă că trebuie asigurate toate garanţiile unui proces echitabil. Astfel, preşedintele CSM a recomandat avocaţilor să facă apărarea necesară indiferent de persoana cercetată sau acuzată, "exclusiv în faţa instanţei de judecată şi nu în faţa televizorului sau pe trotuare", susţinând că procedurile judiciare trebuie să se desfăşoare în instanţă, "nu în faţa televizorului".

Andreieş a subliniat faptul că fragmentarea unei hotărâri judecătoreşti este foarte dăunătoare, pentru că poate duce la înţelegerea greşită a argumentelor magistratului. Procurorul Ioan Amarie de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a propus, în seara de 2 aprilie, arestarea lui Gigi Becali şi a altor patru inculpaţi, pentru sechestrarea a trei persoane pe care ei le-au ridicat şi dus într-un bar din Pipera - sediul PNG - unde au fost "judecaţi" de finanţistul echipei Steaua, pentru că i-ar fi furat autoturismul Mercedes, pe care îl lăsase cu motorul pornit.

Judecătoarea care a decis, vineri dimineaţă, arestarea lui Gigi Becali a fost ameninţată printr-un mesaj electronic trimis pe adresa de mail a Judecătoriei Sectorului 1, în care autorul îi transmite magistratului că va regreta hotărârea luată şi că o va găsi. De altfel, judecătoarea a fost ameninţată şi în sala de şedinţă, după ce a anunţat decizia de arestare, fiind apoi scuipată pe holul Judecătoriei, atunci când a ieşit după pronunţarea şedinţei.

În urma mesajului primit pe e-mail, judecătorul a solicitat să i se asigure protecţie, cererea sa fiind aprobată. Colegi ai acestora au consemnat pe forumul judecătorilor mesaje de solidaritate faţă de cei doi magistraţi, ale căror decizii au fost contestate de diverse persoane publice. Judecători şi procurori din toată ţara s-au solidarizat cu magistraţii bucureşteni care au luat măsurile preventive în cazul lui Gigi Becali, implicat în sechestrarea de persoane a trei persoane, infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani. Mesajul unanim al magistraţilor semnatari a fost că "dacă nu se face ceva în justiţie, urlă toţi că nu se face, iar, dacă se iau măsuri, ţipă că e comandă politică".

CSM a precizat, duminică, faptul că hotărârile judecătoreşti sunt supuse căilor de atac, iar procedurile judiciare trebuie să se desfăşoare exclusiv în faţa instanţelor, Consiliul recomandând echilibru şi încetarea presiunilor care se fac prin mass-media.

Soluţionarea cauzelor de orice natură trebuie să reprezinte o stare de normalitate într-un stat de drept în care instituţiile statului sunt chemate să aplice exclusiv legea, potrivit Biroului de presă al Consiliului. Totodată, CSM a recomandat echilibru şi respect faţă de reprezentanţii autorităţilor judiciare şi faţă de lege şi a solicitat "încetarea presiunilor care se fac prin intermediul media asupra proceselor în desfăşurare". În opinia CSM, Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să intervină ferm şi să stopeze astfel de derapaje. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a declarat, duminică, pentru Mediafax, referindu-se la arestarea lui Gigi Becali, că ameninţările la adresa judecătorilor nu pot fi tolerate şi că justiţia nu se poate face după simpatii sau antipatii populare. Preşedintele AMR i-a îndemnat pe judecători să nu ţină cont de presiunile externe şi să judece în funcţie de faptele comise de cel în cauză.

Într-o emisiune televizată, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a făcut o serie de afirmaţii calomnioase la adresa judecătoarei care a decis arestarea pentru 29 de zile a lui Gigi Becali şi la adresa vieţii private a acesteia, invocând plângeri formulate de fostul soţ al magistratului.

×
Subiecte în articol: observator gigi becali