x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce e depopulată România: „Suntem într-un război româno-român”

De ce e depopulată România: „Suntem într-un război româno-român”

02 Oct 2017   •   09:10
De ce e depopulată România: „Suntem într-un război româno-român”

Rata plecărilor românilor din ţară este mai mare decât ar fi normal în lipsa unei crize de mari proporţii care să o justifice, o cauză putând fi „războiul româno-român” - o lipsă de solidaritate greu de explicat, crede profesorul de economie Dumitru Chiriţescu. Decanul Facultăţii de Şiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” a susţinut o analiză a cauzelor care alimentează „cea mai mare problemă pe care o are România” - depopularea.

 

Chiriţescu a arătat că, deşi migraţia este un fenomen natural, prezent în toate timpurile istorice, rata numă­rului de români care părăsesc ţara este peste medie. „Media plecărilor dintr-o ţară în general se situează cam între 5 şi 10% (plecări, veniri), numai că noi am pierdut, după 2007, 25% şi pierdem în continuare masiv populaţie şi suntem un caz particular”, a afirmat profesorul de economie. „Aceasta este cea mai mare problemă pe care o are România în acest moment. Nu avem mari probleme din punct de vedere economic, pentru că într-un fel sau altul noi suntem obişnuiţi să ne gestionăm şi sărăcia, şi bogăţia. Nu avem mari probleme din punct de vedere politic, pentru că până la urmă politica la noi este ca şi creştinismul, foarte veselă, adică o luăm ca atare şi ne uităm seara la televizor cum ne uitam în alte vremuri la Cascadorii râsului. Nu avem probleme de stabilitate internă, nu avem probleme de populaţii, de asimilări de tip cultural ciudate, în schimb avem o mare problemă, cea a depopulării României”, a adăugat Chiriţescu. În opinia acestuia, cauzele migraţiei populaţiei din România sunt de ordin economic şi cultural. „Avem ceea ce ne trebuie, dar nu suntem bogaţi şi, mai ales, dincolo de asta, nu avem capa­citatea de a mobiliza factorii de producţie, de a impune compe­titivitate şi a însemna ceva în concurenţă din punct de vedere economic. O altă cauză este de ordin cultural: se pleacă din România, pentru că noi suntem într-un război româno-român şi trebuie să recunoaştem: nu ne mai dăm «bună ziua» ca altădată, nu mai suntem atât de solidari între noi, cum eram altădată. Suntem cu adevărat răi între noi şi este de cercetat de unde vine această răutate reciprocă”, spune profesorul. Acesta avertizează că impactul economic al plecărilor va fi sever, iar decalajul dintre România şi alte state UE se va acutiza, pe măsură ce oamenii care sunt apţi de muncă pleacă din ţară.

 

Economia se produce cu oameni, iar oamenii sunt principa­lul mijloc şi scop al unei lumi, ei sunt cei care mobilizează şi ei sunt esenţa a ceea ce înseamnă economia şi capitalul economic şi ei dezvoltă capitalul social. Nu avem oameni, nu avem nimic, iar prin pierderea oamenilor putem pierde totul. Dumitru Chiriţescu, economist

×