x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce mierea romanească de floarea soarelui este compromisă

De ce mierea romanească de floarea soarelui este compromisă

27 Aug 2015   •   15:39
De ce mierea romanească de floarea soarelui este compromisă

Producţia de miere obţinută în acest an din cultura de floarea soarelui este nesemnificativă, iar o posibilă cauză ar fi utilizarea de neonicotinoide şi acumulării substanţelor de acest tip în sol, a declarat, joi, vicepreşedinte al Federaţia Asociaţiilor Apicole ROMAPIS, Constantin Dobrescu, într-o conferinţă de presă.

"Producţia de miere de floarea soarelui de anul acesta este foarte mică, iar aceasta are o pondere importantă în producţia generală de miere a României. Am avut o producţie bună la rapiţă şi foarte bună la salcâm, dar la floarea soarelui, probabil că producţia este mai puţin de jumătate din cât ar fi trebui să fie", a subliniat Constantin Dobrescu.

Producţia de miere din floarea soarelui are o pondere de 25% din producţiile pe care se bazează apicultorii. Aceştia susţin că reducerea producţiei a fost cauzată de utilizarea de neonicotinoide pentru acest tip de cultură agricolă.

"Din moment ce au murit albine la floarea soarelui şi producţia este foarte redusă, e clar că trebuie să facem o legătură între cele două fenomene", a afirmat Constantin Dobrescu.

Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparţin unei noi clase denumită neonicotinoide şi au fost introduse pe piaţa europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienţă pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.

Aproximativ 10% dintre apicultorii care au participat la un sondaj al ROMAPIS au confirmat apariţia unor albine moarte în faţa stupilor precum şi slăbirea excesivă a familiilor de albine, după analizarea stării de sănătate a acestora, la culesul din floarea soarelui.

Constantin Dobrescu susţine că 15% din suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a provenit din sămânţă tratată cu neonicotinoide şi cumva există o corelaţie cu faptul că 10% dintre apicultori sunt cei care au raportat pierderile. Acesta a mai precizat că există posibilitatea ca mulţi apicultori să nu fi răspuns chestionarului.

De asemenea, reprezentanţii ROMAPIS au anunţat că nu sunt de acord cu derogările Ministerului Agriculturii pentru utilizarea acestor substanţe.

×